perjantai 28. huhtikuuta 2017

Kaurilan sauna

Kaurilan sauna sijaitsee Helsingissä, Meilahdessa, sairaalan ja Seurasaaren välissä. Saunalta on vain frisbeen heiton mittainen matka suomen vanhimmalle frisbeegolfradalle. Itse saunarakennus on 1800-luvulta peräisin oleva tupakeittiö, joka on roudattu Meilahteen Tuusulasta samaan tyyliin kuin Seurasaaren ulkomuseon rakennuksetkin.

Kaurilan saunarakennus

Saunarakennus on erittäin tunnelmallinen hirsinen vanhanajan pihasauna. Rakennus on erityisen kodikas ja paikasta saakin mökkeilyn fiiliksen, vaikka sijainti on lähes Helsingin kantakaupungissa.
Saunarakennukseen kuuluu tupa, joka toimii samalla pukkarina, terassi sekä itse löylyhuone. Suihkujen virkaa toimittaa perinteinen, saunassa-ämpäri-meininki. Huomioitavaa on, että saunarakennukseen ei tule sähköä, joten valaistus hoidetaankin kynttilöillä, jotka saunottaja on itse valanut. Kiuas lämpeää puulla ja se oli muutenkin reilun kokoinen. Myös kuumavesipata lämpeää luonnolliseti puulla.

Tuvan pöytä

Kaurilan saunan yleiset vuorot kulkevat nimellä lenkkisauna. Lenkkisaunoja on yleensä maanantaista keskiviikkoon. Katso saunan tarkemmat vuorot heidän nettisivuiltaan. Saunavuorolle on ilmoittauduttava etukäteen, mutta jos tilaa on ja sauna on lämmin, niin miksei saunottaja ottaisi mukaan myös varauksetonta saunojaa. Saunaan otetaan max 10 henkilöä per vuoro. Saunomisen hinta on 16 €. Hintaan kuuluu pyyhe, pesuaineet ja laudeliina. Lisäluksuksena tarjolla on myös vettä ja mehua, sekä tuoretta vastaleivottua leipää!

Testasimme tiistai-illan kuluksi Kaurilan lenkkisaunan sekavuoron. Saavuimme eteistupaan, joka samalla toimii pukuhuoneena. Olimme hiukan etuajassa ja tutkimme rauhassa saunan tiloja. Hetken päästä saunan emäntä toi tuoreen leivän pöytään ja samalla kehotti löylyihin. Riisuimme vaatteet seinustalla oleviin naulakoihin. Samalla saunottaja opasti, että mistä löytyy laudeliinat ja pyyhkeet. Kömmimme ohjeet saatuamme hämärään löylyhuoneeseen, joka oli myös valaistu kynttilöin. Hetken istuttuamme ja otettuamme varovaiset löylyt myös saunottaja kiipesi lauteille ja alkoi viskelemään muina naisina löylyä. Löylyt olivatkin täyteläiset, kuten näin hienosta paikasta sopi olettaakkin. Löylyn lyönnin ohessa saunottaja opasti peseytymään kyyryssä keskellä saunaa, jotta vesi ei kulkeutuisi saunan rakenteisiin. Saunottaja myös sekoitteli valmiiksi pesuvedet padasta. Vaikka kyseessä oli sekasauna, niin kaikki saunoivat täällä kuitenkin ilman uimapukua.

Tuvan takka     

Viihdyimme täällä erittäin hyvin, vaikka korkeahko hinta asettikin kriteerimme erittäin korkealle. Sauna oli myös buukattu täyteen. Tämä kymmenen hengen kiintiö on varsin sopiva tämän kokoisiin tiloihin. Ei ehdi tulemaan tungosta löylyihin. Osa saunojista oli myös varustautunut saunakaljoilla, eikä tämä ollut täällä mikään ongelma. Yleisen saunan fiilistä laimensi tietysti vähän se, että tänne pitää ilmoittautua etukäteen, eli tänne ei voi oikein lähteä hetken mielijohteesta kylpemään. Kaikin puolin muuten saunassa on satsattu oikein tunteella suomalaisia perinteitä vaalivaan kokemukseen, ja siinä on onnistuttu erittäin hyvin.

Lyhyesti:

Hinta: 1€, maksetaan etukäteen tilille
KiuasPuu
Kaljaa: Kannattaa ottaa mukaan
Ruokailu: tuoretta leipää ja oikeaa voita tarjolla
Avoinna: Ma-Ke, ilmoittauduttava etukäteen

5 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä saunablokista! Tästä oli paljon apua polttareiden suunnittelussa.

  VastaaPoista
 2. Sekasaunassa pitää mielestäni olla ilman pyyhkeitä tai uikkareita. Jos ei kestä alastomuutta, silloin on parempi valita muu kuin sekasauna. Lauantai-aamupäivä olisi mukava aika sekasaunalle. Silloin on aikaa.
  Kiitos mukavasta arvostelusta.

  VastaaPoista
 3. Kiinnostaa. Minkä ikäistä porukkaa paikalla käy? Olemme 40+ pari, käykö myös naisia vai onko vaimo yksin 9 miehen kanssa....?

  VastaaPoista
 4. Käymme harvoin täällä sekasaunassa, mutta viimeksi oli noin 2/3 miehiä ja loput naisia.
  Ikäjakauma oli noin 30-50.

  Jos asia askarruttaa liikaa niin kannattaa soitella sinne.

  VastaaPoista
 5. Olemme vaimoni kanssa mieltyneet Kaurilan sekasaunaan (ehkä jo tusinan kertaa) tilojen vanhanaikaisen viihtyisyyden takia. Saunaseura ollut aina hienovaraisen korrektia ja tunnelma leppoisa. Joskus vaimoni on ollut ainoa nainen (yleensä kyllä nuorekas emäntä on hänkin mukana), mutta ei ole valittanut "jakaumaa" - eipä siihen juuri huomio kiinnitykään.

  VastaaPoista