maanantai 22. huhtikuuta 2019

Narva Saun

Pääsimme pääsiäisenä 2019 sivistämään itseämme muutamalla Itä-Virumaalla sijaitsevalla saunalla. Itä-Virunmaa ja ennenkaikkea Narva olivat kiinnostavia kohteita löylybloggareille, koska netistä löytyvä info (kyly.infoa lukuunottamatta) oli olematonta, puutteelista tai surkeaa. Eräs kyseisistä saunoista oli Narvan keskustan lähellä sijaitseva Narva Saun. Tämän saunan päätimme testata pitkänperjantain ratoksi.

Narva saun
Narvan sauna oli päältäpäin jykevän näköinen rakennus, mutta vaikutti jotenkin hylätyltä. Testasimme kuitenkin alaovea ja yllättävästi se olikin auki. Saavuimme kylmään ja aution oloiseen aulaan, missä  aikaa vietti laitapuolen kulkijan oloinen herrasmies. Kysäsimme äijältä banjasta ja ukkohan viittoili portaita kohti, joten sinne siis. Yläkerrassa olikin saunakyltti ja oven takana istuskeli respamummeli. Ostimme ystävälliseltä mummelilta liput ja painelimme peremmälle. 

Kuva lipunmyynnistä



Kuva pukuhuoneesta

Pukuhuoneessa oli kaapit noin 50 äijälle. Tilat olivat selvästi elämää nähneet ja edellisestä pintaremontista oli varmasti tovi kulunut. Se ei kuitenkaan meitä haitannut. Pesutila oli totuttuun tyyliin tosi suuri myös täälläkin. Löylyhuoneita oli kolme. Ensimmäinen löylyttelytila oli höyrysauna. Kopissa oli kyllä kunnolla höyryä ja lämpöä, mutta höyrypumppu piti niin kovaa mekkalaa, ettei siellä kauaa viitsinyt istuskella. Seuraava sauna oli iso sähkösauna. Täällä kiuas oli keskellä ja lauteet kiersivät seinien viertä neliön muodossa. Lauteet olivat jo melkoisen kulahtaneet, mutta ajoi asiansa. Löylyhuone oli uimahallimaisine löylyinen ihan asiallinen sähkösaunaksi. Selvästi suosituin löylyhuone oli viimeinen, joka lämpesi puilla. Tämä oli edellistä pienempi, mutta kuitenkin tilava reilullekkin porukalle. lauteet olivat L-muodossa ja kiuas nurkassa. Täällä mekin otettiin useimmat löylyt.



pesutilat

Vilvotellessa kiertelimme vähän paikkoja ja huomasimme porraskäytävän toimivan tupakkapaikkana, vaikka seinässä oli reilunkokoinen tupakointi-kielletty-kyltti. Porraskäytävässä sai rauhassa poltella kessut kyltistä huolimatta. Myös tässä saunassa hääräili saunamajuri, mutta edes häntä ei kessuttelu painanut. Saunamajuri olikin enemmän kiinnostunut hommistaan paikkojen siisijänä ja lattian lastaajana. Kyseli hän ohikulkiessaan myös, että mitä turistit tykkäävät paikallisesta saunasta.

Kesken erään kaljottelutauon yksi saunojista viittoili kaikki ukot saunaan. Meitä hän oikein komensi sinne. Kun porukka oli saatu lauteille, niin äijä aloitti löylynlyöntirituaalit ja pyyhkeellä löyhyttelyn keski-eurooppalaiseen tyyliin. Näissä löylyissä tulikin kuuma, kun ei kehdannut keskenkaiken poiskaan lähteä.

lepopaikka
Paikka oli kyllä huippukokemus, vaikkei sitä homeallergikoille ehkä voikkaan suositella. Paikoitellen saattaa olla kosteusvaurioita havaittavissa. Sauna oli myös ihan kävelymatkan päässä Narvan keskustasta. Suosittelemme.

Lyhyesti:

Hinta: 8 eur
Kiuas: sähkö ja puu
Kaljaa: kannattaa varata omat mukaan
Ruokaa: Ei ollut kaupan
Avoinna: Perjantaisin ja sunnuntaisin 10-20 (google mapsin mukaan)
Nettisivut: ei ole
Muuta: emme tiedä onko naisille omaa puolta/päivää

2 kommenttia:

  1. Sauna lakkautettiin maaliskuussa 2016. Tämän jälkeen kaupunki päätti avata saunan uudelleen. Saunaan tehtiin perusteellinen remontti ja sauna aukesi uudelleen syksyllä. Varmaan ovat tehneet pintaremontin samalla kuin perusteellisenkin remontin. Nykyisin sauna on auki kolme päivää viikossa, myös lauantaisin. Naisille on oma osastonsa.

    http://www.kyly.info/category/estonia/narva/

    VastaaPoista
  2. Sauna on valitettavasti lopettanut vuonna 2020, ks. https://pohjarannik.postimees.ee/7026674/narva-saun-jai-parast-eriolukorra-loppu-suletuks . Rakennus on parhaillaan myynnissä, näyttää olevan 280 000 € hintana.

    Osoitteissa Aleksander Puškini 45 sekä Hariduse 15b toimivat vielä jonkinlaiset pienet yleiset saunat, molemmissa pienet uima-altaat. Koitin mennä Hariduse 15:n saunaan käymään, mutta olisi pitänyt olla uimahousut mukana ja jäi väliin. Vaikutti lapsiperhepaikalta.

    VastaaPoista