sunnuntai 24. maaliskuuta 2019

Reportaasi Helsinki Sauna Day 2019

Vuoden 2019 Helsingin Saunapäivänä oli jälleen joukko mielenkiintoisia saunoja. Ja useita tuli taas testattua. Yksi kiinnostavimmista kohteista oli Lauttasaaressa sijaitseva Suomen saunaseura ry:n saunakompleksi, mihin valitettavasti tällä kertaa mahtui mukaan vain yksi saunaillan bloggareista.

Kyseinen sauna oli vuorossa ensimmäisenä. Sauna oli kaikkea, mitä saunakompleksilta saattaa odottaa. Savusaunaa on joka makuun ja tyyliin, on vilvoittelupaikkaa ja avantoa. Porukkaa oli saunomassa noin parikymmentä, joten tilaa oli hyvin, kun lämpimiä löylyhuoneitakin oli seitsemän.  Juttujen perusteella Saunaseuran saunojen lämmityksestä sai  kuvan, että saunan lämmitys on täällä suurempaakin tiedettä, jossa otetaan huomioon kaikki tuulen voimakkuudesta ja suunnasta lähtien.

Vieraista mieleenpainuvimpina jäi kylpytakkeihin ja saunajofaan sonnustautunut äijäkööri, jotka saapuivat ja poistuivat samassa varustuksessa. Myös Saksasta Sauna Daytä varten Helsinkiin saapunut turisti jäi mieleen. Sauna antoi kyllä mahtavan avauksen koko päivän saunomiselle, mutta väistämättä tuli mieleen, että asettuiko rima liian korkealle muiden saunojen suhteen. Saunaseuran saunan jälkeen suunta kohti keskustaa ja virallisempaa Sauna Dayn avausta.

Aloittelimme vuotuisen saunaday päivän varaamastamme Sokos hotel vaakunan saunasta. Saimme avainkortit hotellin hissiin ja opastuksen suunnata ylimpään kerrokseen. viittojen mukaan suuntasimme saunaosastolle, jonka ikkunoista ja terassilta aukeni komeat maisemat rautatieasemalle päin.

Kuva Sokos hotel Vaakunan saunaosaston parvekkeelta

Pukuhuoneesta löytyi lukittavat kaapit kamoille. Kaappeja hyödynsimme ennen saunaan siirtymistä. Saunana palveli mukavasti sisustettu sähkösauna, jossa lauteet olivat aseteltu vastakkain ja kiuas keskelle. Löylyä sai ihan mukavasti ja porukkaa oli buukattu saunan täydeltä. Löylyjen jälkeen mennesämme vilvoittelemaan huomasimme tarjolla olevat makkarat! Tämä oli hienosti huomioitu hotellilta. Täällä maltoimme parit löylyt ottaa, jonka jälkeen matka jatkui Viikkarin m/s Gabriellan löylyihin Katajanokalle.

Kovin suuria odotuksia meillä ei Ruotsin porauslauttojen saunoista ollut. Laivasaunathan eivät tunnetusti ole mitään älyttömiä löylyelämyksiä ole. Toki annoimme Viikkarille kuitenkin reilun mahdollisuuden ja hauskaahan sielä oli.

Löylyihin ohjattiin terminaalista hetken odottamisen jälkeen, kun risteilyemäntä haki Sauna Dayn osallistujat saunaosastolle. Kävellessä emäntä kertoi, että käytössä on kaikkiaan neljä hiukan eri tavalla säädettyä saunaa: Miesten puolella oleva suomalainen sauna, jossa on kuuma ja vihtoja. Naisten puolella oleva ruotsalainen sauna, jossa on miedot löylyt ja aikakausilehtiä luettavaksi. Kaiken huippuna oli rekkamiesten puolella oleva äijäsauna, jossa piti olla helvetin kuuma. Niin ja tietenkin altaiden läheisyydessä oleva höyrykoppi.

Ekana kokeilimme tietenkin Suomisaunan, joka oli lievä pettymys. Se oli sillä hetkellä aika ahdas, eikä siellä ollut kovin kuuma. Seuraavaksi ajattelimme kokeilla ruotsalaisen saunan, koska arvelimme siellä olevan ainakin tilaa. Siellä oli kuitenkin myös ihan kohtuullisesti löylyä ja miesten puoleen verrattuna luksusta toi ikkuna merelle. Sitten olikin saunakaljan aika. Kaljaa sai ostaa saunan baarista suolaiseen ruotsinlaivahintaan. Kaljat hörpättyä olikin äijäsaunan vuoro. Saunassa oli kyllä ihan hyvin lämmintä, mutta ei mikään hullun kova löyly. Täälläkin oli ikkuna merelle tunnelmaa tuomassa. Höyrysaunassakin käytiin ja se oli perus höyrykoppi.

Viking Gabriella tarjosi saunavieraille alennuskupongin kevään risteilylle, sekä pussillisen lakuja verensokeria ylläpitämään. Ruotsin risteilyllekin houkuteltiin. Arvostimme kovasti Viking linen osallistumista Saunapäivään.

Moni laivasaunassa vierailleella tuntui olevan sama suunnitelma eli mennä seuraavaksi juuri aukeavaan läheiseen Eurohostellin saunaan. Päätimme lyöttäytyä mukaan.

Kuva Eurohostellin saunan pukuhuone

Eurohostellin saunatilat olivat hostellin saunaksi todella tyylikkäät. Varustukseen kuului lisäksi jääkaappi ja mikro! Täällä myös myös mainostettiin viikottaisia yleisia saunavuoroja. Löylytilat olivat tyylikkäästi mustaksi petsattua hirttä ja hyvin pimeä. Luulimme sen kuuluvan asiaan, mutta joku älysi käydä kysymässä asiaa, niin saunaan sytytettiin hämyisät valot. Täällä otettiin muutamatkin löylyt, kun ei ollut kovin kiire seuraavaan saunaan.

Porukkaa riitti ja valitettavasti yhdellä saunojalla oli vähän pinnakin kireällä, mutta onneksi äksy ukko jäi illan ainoaksi mulkvistiksi. Lopulta oli kuitenkin aika luovuttaa ja palata respaan. Respa tarjosi saunan päälle kahvit automaatista, mikä tässä kohtaa jo muutaman kaljan jälkeen oli ihan hyvä idea.

Nyt oli aika vähän levähtää ja tilata ruokaa läheisessä botski baarissa. Sattumalta meneillään oli happy hour, mikä sopi paremmin kuin hyvin. Porukkaan lyöttäytyi pari Keski-Eurooppalaista opiskelijaa, jotka olivat myös saunafaneja.

Seuraava kohde olikin Katajanokan hotelli. Entinen vankila, joka oli varattava etukäteen. Respassa pienten selvittelyjen jälkeen meidät ohjattiin alakertaan. Pukutilat olivat viihtyisät ja sisustettu rottinkisilla lepotuoleilla. Sauna oli varsin pieni, mutta se ei menoa haitannut. Mukana menossa oli myös englantilainen herrasmies, joka oli tullut Suomeen käymään lähes varta vasten saunadayn takia. Vilvotellessa huomasimme, että Hotelli Katajanokka oli varannut saunavieraille kylmiä vichypulloja saunajuomaksi. Paikka oli melko ruuhkainen, mutta parit löylyt saatiin ihan sopuisasti otettua. Näiden löylyjen jälkeen oli mukavasti aikaa käydä hörppäsemässä tuopit keskustan hinnakkaissa baareissa ennen viimeistä kohdetta.

Viimeinen varattu kohde oli Art Glo hotel torni sauna. Luulimme tietysti aluksi, että kyseessä on legendaarinen hotelli Torni, mutta tästä paikasta meidät ystävällisesti ohjattiin Art Glo hotelliin. Kuulemma muutama muukin saunoja oli käyny Tornin respassa.

Art glo hotellissa ohjeistettiin kiipeämään ylimpään kerrokseen, jossa sauna odottaisi. Lähdimme kiipeämään hienosti sisustettua vanhahtavaa kiviportaikkoa ylöspäin. Nähdyistä hotelleista tämä vaikutti ehdottomasti viihtyisimmältä. Ylhäällä saunan eteisessä oli teräskulhoja ja kyltti, joka kehotti huolehtimaan riittävästä juomisesta. Kulhoissa saunojille olutta!

Kuva oluttarjoilusta

Pukuhuoneessa oli lukittavat valkeat kaapit ja pesuhuone oli tilava. Sauna oli ihan viihtyisä sähkösauna. Täällä meillä vierähtikin pitkä tovi, kun viime vuoden Sauna Daystä tuttua juttuseuraakin sattui paikalle. Huomaamatta olimme varmaan tunnin yliaikaa, mutta hotellihenkilökunta ei tullut hätistelemään pois ja kiuaskin pysyi kokoajan lämpimänä. Tästä jäi todella hyvä fiilis.

Tämän saunarupeaman jälkeen kello oli sen verran paljon ja saunojat väsyksissä, että saunomisen osalta päätimme hellittää. Tästä ilta jatkui Eerikin pippuriin syömään ja parin kuppilan jälkeen raukeana yöbussiin.

Tämän vuotisessa Helsinki Sauna Dayssä keskityimme pääasiassa kantakaupungin hotellien saunoihin. Oli mukava huomata kuinka hienosti hotellihenkilökunta suhtautui tällaiseen ilmaistapahtumaan ja kaikki hotellit olivat varanneet pientä tarjottavaakin. Tästä tapahtumasta saa aina hyvän startin keväänviettoon ja ideoita muillekin saunareissuille. Ensi kerralla taas uudet seikkailut

1 kommentti:

  1. Tulkaahan kokeilee saunalauttaa talvella Helsingin jollaksessa, on avanto ja kaikkea.
    www.merisauna.fi

    VastaaPoista