sunnuntai 12. maaliskuuta 2017

Reportaasi Helsinki Sauna Day 2017

On Maaliskuun 11. päivä vuonna 2017. Herään noin puoliltapäivin väsyneenä ja paha olo iskee häiritsevästi. Helvetti, sehän on darra, vaikka on yksi vuoden kohokohdista Helsinki Sauna Day. Pienoinen paniikki iskee, että ehdinkö enään saunoa tarpeeksi. Soitan Saunamajurille kysyäkseni mitä nyt tehdään. Päätämme lähteä liikkeelle katsastamaan Helsingin keskustan itäpuolella sijaitsevia saunoja.

Helsinki Sauna Day on tapahtuma, minkä tarkoituksena on päästää ihmiset tutustumaan useisiin saunoihin, joihin heillä ei välttämättä muuten olisi mahdollista tutustua. Oman saunan voi ilmoittaa mukaan tapahtumaan. Tapahtumassa on myös väliaikaisia saunoja, hotellien saunoja ja oikeastaan kaikkia saunoja mitä pk-seudulle voi kuvitella. Tapahtuma järjestetään noin 1-2 kertaa vuodessa.

Saunadayn nettisivujen kartasta katsomme, että Kulosaaren Kartanon sauna olisi sopivasti auki. Saavumme saunalle noin puoli kolme. Sauna osoittautuu samaksi saunaksi, kuin kesälauantaisin yleisenä saunana toimiva Kivinokan sauna. Aina oppii jotain uutta.
Saunassa on omat puolensa molemmille sukupuolille. Pukutilat ovat hyvät ja terassi on erityisen kiva näin aurinkoisena lauantaipäivänä. pesutilat ja muistaakseni sähkölämmitteisellä kiukaalla varustettu löylyhuone muistuttaa hieman pienen uimahallin tiloja, sillä poikkeuksella, että kiukaan päällä on teline makkaran höyrystämiseen.

Saunassa on porukkaa hyvin, mutta lauteille mahtuu ongelmitta. Bisset sihahtelevat auki ja juttu luistaa. Jututamme muutamaa kanssasaunojaa. Osa porukasta on juuri tullut sulkeutuvasta Marjaniemen puutarhassa sijainneesta Stoan Jurttasaunasta. He kehuvat saunaa vuolaasti. Kun meille selviää, ettemme enään ehtisi kyseiselle paikalle saunomaan, niin pienimuotoinen kateus iskee. Koitamme lohduttaa itseämme, että ei meitä olisi kiinnostanutkaan saunomisen yhteydessä toteutettu runon lausunta tai sellon vingutus. Saatanan hippimäinen saunameininki. Itselleen valehtelu saa tunnelman taas nousemaan. Onhan useat saunat vielä auki.

Seuraavaksi suuntaamme toiseen yleiseen saunaan, jo legendaksi muodostuneeseen Sompasaunaan, mikä sijaitsee Sompasaaren rakennustyömaan viimeisellä rannalla, muutaman kroolausvedon päässä sijaitsevasta Tervasaaresta. Saunomassa on jengiä niin saatanasti. Riisuudumme saunan pihalla ja änkeämme löylyhuoneeseen. Ei mitään mahdollisuutta päästä lauteille, joten päätämme ottaa löylyt seisaaltaan ja peseytyä itämeressä. Löylyt ovat jo hieman vaisut, mutta tunnelma on silti katossa. Kohteeksi seuraava sauna.

Sompasaunan pesupaikka


Katsomme saunadayn kartasta, mikä sauna olisi iskumatkan päässä. Sehän on Kalasatamassa sijaitseva Teurastamon sauna. Lähdemme seuraamaan paria hiipparia, jotka näyttävät siltä, että pojilla on saunaan matka. Olettamuksemme osuu oikeaan ja päädyimmekin samoille lauteille. Teurastamolla rakennuksen kellarissa sijaitsevassa pukuhuoneessa on jengiä jälleen helvetisti. Miehet ja naiset sulassa sovussa. Bisset sihahtelevat totutusti ja tunnelma on jälleen hyvä, Suihkuttelun jälkeen änkeämme jälleen ylikansoitettuun löylyhuoneeseen. Pääsemme kuitenkin, kuin ihmeen kaupalla, etenemään arvojärjestyksessä suoraan ylimpään kastiin, eli ylälauteille. Sähkökiukaassa tuntuisi potkua riittävän hyvin, mutta veden heitto on vaisua. Saamme kuitenkin ihan ok löylyt ja päätämme olla solidaarisia ja antaa tilaa muille, pienen kyselykierroksen jälkeen.

Osa porukasta kehui Kansallismuseon takapihalla sijainnutta Saunakylää, toiset taas lukuisia hotellien saunoja, mihin ei ilman Saunadaytä varmastikkaan tulisi mentyä. Kello alkaa lähestyä puolta seitsemää. Siirrymme läheiseen kapakkaan virvoittaville olusille ja alamme näprätä luurejamme, etsiäksemme seuraavaa kohdetta. Yllättäen naapuripöydästä herrasmies tulee juttusille. "Onko jätkät ollut saunomassa?" Hän kysyy. No ollaanhan me. Rupattelemme hetken pyöräilevän ja selkeästi jo hieman väsyneen saunamiehen kanssa ja ohjaamme hänet läheiseen Teurastamon saunaan.

Seuraava kohde on löytynyt. Seitsemältä aukeaa vanhan kaasutehtaan saunan ovet myös miehille. Saunapäivänä kyseinen sauna kulki nimellä Fynky Löyly. Vaellamme Suvilahden Tuskafestareita kohti ja löydämmekin hevimiehiä, jotka ihmettelevät kysymystämme läheisen saunan sijainnista. He ilmoittavat itse olevansa menossa keikalle, mutta näyttävät meille oikean paikan saunomiseen. Saunassa on jo hyvin porukkaa, mutta Saunomaan mahtuu vielä. Tapahtumaan on varattu yksi iso pukuhuone, mikä toimii hyvin niin naisille, kuin miehillekkin. Suihkuja on riittävästi ja löylyhuoneessa kiuas pitää kivaa huminaa. Kaasutehtaan kiuas toimiikin odotetusti kaasulla. Löylyhuoneessa ei ole valoja, vaan valon lähteenä toimivat kynttilät. Huoneessa on myös ehdottomasti tyylikkäin lämpömittari. Mittari on ilmeisesti otettu saunakäyttöön teollisuudesta, koska se muistuttaa suuresti pienen säiliön lämmönmittauslaitetta. Mittarin maksimi lukemat ovatkin noin 500:n asteen hujakoilla.

Ensimmäisten löylyjen jälkeen porukkaa alkaa tulla kunnolla ja paikka täyttyy. Porukan mukana on myös pipolla, kylpytakilla ja pokaalilla varustettu herra. Hän on THE SAUNAMESTARI. Saunamestarin porukka olikin aloittanut saunomisen jo varhain aamulla ja heillä olikin jo kahdeksas löylyhuone menossa ja useita vielä edessä. Otamme viellä yhdet löylyt ja siirrymme taas kapakkaan tuumaustauolle. Mahdolliset paikat alkavat käydä jo vähiin ja krapulan sekä lukuisien löylyjen väsy alkaakin jo painaa. Saunaday on osaltamme ohi.

Funky Löylyn saunojia metallikeikkapaikan edustalla

Tapahtuma oli hieno ja osoittikin, että tämän tyylisille tapahtumille on kysyntää. Nimittäin sanamaistereita ja bastukunkkujahan tässä maassa riittää. Jäämme innolla odottelemaan seuraavan saunapäivän antia.


1 kommentti:

  1. Olipas miellyttävää tekstiä lukea, sai ihan naurahdella ääneen välillä :D

    VastaaPoista