lauantai 4. maaliskuuta 2017

Reportaasi saunamatkasta Laosiin keväällä 2016

Mikä yhdistää Suomea ja Laosia? En tiedä, mutta Laosissakin on oma saunakulttuuri.
Kävin keväällä 2016 vanhan Madventuresin jakson innoittamana Laosissa löylyturistina. Video ladattu youtubesta käyttäjältä Kuki


Laosissa sauna toimii siten, että saunan alla on tulipesä, joka kuumentaa pataa, jossa on vettä sekä yrttejä. Padasta höyry ohjataan saunaan saunan lattiassa olevan reiän kautta. Itse löylyhuone on usein pieni puinen koppi, jossa on istuimet molemmin puolin koppia. Sielä sitten istuskellaan ja nautitaan lämmöstä, höyrystä sekä yrttien aromeista.

Kuva saunan tulipesästä Laosissa Luang Namthassa

Löylyhuoneita on yleensä ainakin kaksi. Miehille ja naisille on omansa, mutta yleiset tilat ja pesutilat saattavat olla yhteisiä. Pukuhuoneena kaikissa saunoissa toimi koppi, jossa sai vaihdettua vaatteet saunakamoiksi. Saunavaatteina toimi miehillä pyyhe tai saunashortsit, jotka sai saunan puolesta. Naisilla yleisesti käytössä oli isompi pyyhe tai sharonki.


Kuva löylyhuoneen ovesta Laosissa Luang Namthassa

Pesuhuoneita oli useita eri malleja. Pohjoisessa Luang Namthassa saunan vesiämpäreistä Etelä-Laosilaisen kaupungin Paksen saunan suihkutiloihin, jossa suihkutilat olivat suuremmat ja tila oli jaettu naisten ja miesten osiin. Suihkuhommat hoidettiin saunavaatteet päällä. Laosilaiset eivät aina käy suihkussa saunan jälkeen, jotta saunahöyrystä iholle siirtyneet yrttien terveysvaikutukset pysyisivät pidempään iholla.

Laosilainen sauna on ehkä perinteistä suomalaista saunaa enemmän wellness meininkiä sekä kauneudenhoitoa. Useissa saunoissa oli mahdollista ottaa myös perinteistä laosilaista hierontaa. Hieronnan taso vaihteli suuresti. Saunonnan lomassa paikallisilla oli tapana hieroa jogurttia naamaansa. Tämä ilmeisesti teki hyvää naama-alueen hipiälle. Kaikissa saunoissa tarjoiltiin myös vettä ja teetä.

Miten homma sitten käytännössä toimi? Kävellään saunan tiskille ja maksetaan saunamaksu, joka oli eurosta ylöspäin. Tiskiltä saa tarvittavat saunavaatteet. Saunavaatteet vaihdetaan päälle, arvotavarat heitetään lukolliseen kaappiin ja astellaan löylyhuoneeseen. Kun olo löylyhuoneessa käy liian tukalaksi, siirrytään yleiseen tilaan jäähylle. Yleisessä tilassa nautitaan vettä ja teetä sekä hierotaan jogurttia naamariin. Tämän jälkeen homma toistetaan, Kun saunomisesta on saatu kylliksi, peseydytään tai laosilaisittain jätetään peseytymättä. Usein peseytymishommat hoidetaan sivellisyyssyistä saunavaatteet päällä, minkä jälkeen tilataan hieronta. Tämän rumban jälkeen olon pitäisi olla raukea ja levollinen.


Kuva Luang Prabangissa sijaitsevan Lemongrass saunan vilvoittelutilasta

Mistä laosilaisia saunoja löytyy? Saunoja löytyy kyselemällä turisti-infosta, paikallisilta saunamiehiltä tai -naisilta ja isommissa kaupungeissa saunoja löytyy jopa googlaamalla. Huomasimme saunoja olevan jopa pienissä syrjäkylissäkin. Mututuntumalta voi sanoa, että saunakulttuuri oli vahvempaa vuoristoisessa Pohjois-Laosissa.

Me saunoimme Luang Namthassa saunassa, jolla ei ilmeisesti ollut edes nimeä. Kävimme parissakin eri saunassa Luang Prabangissa sekä yhdessä saunassa Paksessa. Lisäksi huomasimme, että Luang Prabangissa, Paksessa sekä parissa randomissa syrjäkylässäkin oli muitakin saunoja. Meidän lisäksemme saunoissa oli vähän tai ei ollenkaan muita turisteja, Poikkeuksen teki ainoastaan Luang Prabangissa sijaitseva Lao Red Cross Sauna and Massage, jossa joka ainoa asiakas oli turisti ja väkeä oli enemmän kuin muissa saunoissa yhteensä. Kaikki muut saunat olivatkin rauhallisia ja löylyt olivat lempeät ja löylyturistin mieleen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti