maanantai 1. toukokuuta 2017

Yrjönkadun uimahalli

Päätimme, ettemme turhaan rampaa jokaisessa uimahallissa ja kirjoita turinoita niiden perus sähkösaunoistaan. Yrjönkadun uimahalli kuitenkin ansaitsee tulla mainituksi blogissamme muutamastakin eri syystä. Helsingin keskustassa sijaitseva Yrjönkadun uimahalli on avattu vuonna 1928. Se on Suomen ensimmäinen yleisessä käytössä oleva uimahalli. Uimahalli sopii hyvin myös uimareille joilla uima-asut hiertävät palleja tai jotain muuta kriittistä aluetta, sillä uima-asupakkoa ei ole. Tästä syystä suurin osa uimareista kroolaa vapauttavasti alasti.

Ulko-ovi

Yrjönkadun uimahallissa on vuoropäivinä naisten ja miesten vuorot. Uimahallissa on kaksi kerrosta, joihin molempiin myydään omat liput. 1. kerros on hinnaltaan 5,5 euroa. Tässä kerroksessa on altaan vieressä pukukopit ja päädystä löytyvät pesutilat sekä kaksi sähkösaunaa. Toinen sähkösauna on viileämpi, ehkä jopa liiaksikin. Viileämmässä saunassa lauteet ovat laatoitettua betonia. Lämpimämmässä sähkösaunassa saakin ihan mukavat löylyt ja betonin päälle on asennettu istuinpuut.

Helsingin kaupungin nettisivuilta pöllitty kuva


Toiseen kerrokseen päästäkseen on köyhdyttävä 14 euroa kahdelta tunnilta ja lisätunti on yhdeksän euroa lisää. Toisen kerroksen hintaan kuuluu pyyhe, pefletti sekä saunatakki. Toisessa kerroksessa palvelut ovat muutoinkin kattavammat sillä pukukopin virkaa toimittaa lepohytti. Saunoina on puusaunan, höyrysauna sekä infrapunasauna. Höyrysauna on aika normi höyrytetty koppi ja infrapunapelleilystä ei viitsi hirveästi mainitakkaan. Puusauna on kuitenkin erittäin miellyttävä, vaikka löylyä kiukaalle saakin lisätä jatkuvasti ja reilusti. Valitettavaa on kuitenkin löylykauhan koko, sillä kauha on liiankin pikkuruinen jatkuvaan löylyn lisäykseen. Altaan virkaa toimittaa sama allas kuin alemmassakin kerroksessa. Toisen kerroksen biletillä saa käyttää myös ensimmäisen kerroksen löylyhuoneita.

Kuva lepohytistä

Toisessa kerroksessa toimii myös viinanmyyntioikeudella varustettu Cafe Yrjö. Heillä ei ole paikalla mitään erillistä ravintolakoppia, vaan tarjoilijat kiertelevät 2. kerroksessa ottamassa tilauksia vastaan. Cafe Yrjöllä on kattavasti myynnissä murkinaa, hiukopalaa ja muutakin safkaa. Heiltä on mahdollista ostaa myös juomaa, kuten simaa, bisseä tai vaikkapa Marskin ryypyn. Tarjonta on yllättävänkin kattava ja safkan mättäminen tai bissen siemailu onnistuu hyvin lepohyttien edessä sijaitsevilta pöydiltä. Puolen litran Olvista muovituopissa joutuu maksamaan kohtuu suolaiset seitsemän euroa. Koska Cafe Yrjöllä on viinanmyyntiin oikeuttavat luvat, niin omia juomia ei luonnollisestikkaan saa olla naukkailemassa.

Puusauna

Vaikka Yrjönkadun uimahallin 2. kerros olisikin kuin nakutettu pidempään oleskeluun, (lepohyttikin sen jo kertoo), niin talouttaan tarkkailevalle saunojalle kovan hinnan bisse ja yhdeksän euron lisätunti voivat olla liiankin kova pala purtavaksi. Paikalla kiertelee myös stevari, joten omien bissejen kittaamista vahditaan ihan oikeasti. Paikka on kuitenkin erittäin tyylikäs ja pelkällä alakerran hinnalla pääseekin jo ihastelemaan suomen vanhinta uimahallia sekä naku-uimaan helsingin keskustassa sijaitsevassa altaassa.

Lyhyesti:

Hinta: 1. krs 5,5 € ja 2. krs. 14 €/ 2h lisätunti 9€
Kiuas: 1. krs sähkö ja 2. krs puu, höyry sekä infrapuna
Kaljaa: Cafe Yrjö myy bisset ja vodkat. Omat kielletty
Ruokailu: katso Cafe Yrjön menu
Avoinna: Kesäisin suljettu, katso nettisivut.
Muuta: Naku-uinti mahdollista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti