lauantai 17. kesäkuuta 2017

Gåsgrundin sauna

Espoon saaristossa Gåsgrundin saarella, muutaman sata metriä vasemmalle lauttasatamasta, sijaitsee Gåsgrundin sauna. Sauna on vapaassa käytössä. Virallista saunan ylläpitävää tahoa emme tiedä, mutta ainakin osa veneilijöistä sekä paikallisista saariaktiiveista pitää saunasta huolta. Sauna toimii itsepalveluperiaatteella ja on siis lämmitettävä itse. Puuta kiukaaseen saa esimerkiksi lukuisilta saarella sijaitsevilta grillikatoksilta. Puut ovat Espoon kaupungin sponssaamia. Saunan kiukaalle ei tietenkään tohdi lotrata merivettä, joten vettä voi hakea läheisestä kaivosta. Huomiotavaa on, että kaivovettä ei suositella juotavaksi edes keitettynä. Saunassa ei ole suihkua, joten peseytyminen toimii kätevästi naku-uinnilla raikkaassa ja keskikesällä hieman leväisessä Itä-meressä.

Kuva Saunasta

Löylyhuoneessa on laudetilaa noin neljälle tai viidelle, ahterin leveydestä riippuen. Kiuas lämpeää kivasti Espoon kaupungin puilla antaen erittäin miellyttävät löylyt ilmavaan ja savun patinoimaan löylyhuoneeseen. Valoa löylytilaan tuo kiukaan yllä sijaitseva ikkuna. Löylyhuoneeseen voi varastoida reilusti vettä, jotta uudelle vesikierrokselle ei tarvitse lähteä kesken kuumimman löylyhetken. Sauna ja sen lähialueet ovat siistittävä käytön jälkeen.

Kuva löylyhuoneesta

Saunan pihalla on reilusti istuintilaa, pieni nuotiopaikka sekä pari pöytää grillailua ja ryyppäilyä ajatellen. Grillailun voi hoitaa myös yhdellä lukuisista saarella sijaitsevista tilavammista grillikatoksista. Gåsgrundetin saunan kanssa suosittelisin tarjoilemaan punakuorisia pirkkaoluita sekä grillimaisterin makkaroita.


Kuva saunan pihalta

Vielä pieni vinkki Gåsgrudetin saunareissua ajattelevalle. Saarelle pääsee omalla veneellä tai kesäisin Espoon kilpailuttamilla yhteysaluksilla useista eri lähtöpaikoista. Huomiotavaa kuitenkin on, että lautta käy saarella vain muutaman kerran päivässä, joten on suositeltavaa tutustua lauttojen aikatauluihin. Saarelle aikovan kannattaa pitää mielessä, että saarella ei myydä mitään ja juomavesi on tuotava itse. Telttailu saarella on sallittua. Varaathan siis reissullesi mukaan tarpeeksi vettä, grillattavaa ja tietysti kaljaa.


Lyhyesti:

Hinta: 0€
Kiuas: Puu
Kaljaa: Kannattaa varata reilusti
Ruokailu: Voi grillata
Avoinna: Luultavasti aina. Vesibussi saarelle kulkee vain kesäisin.
Muuta: Sijaitsee saarella. lisätietoa saaresta voi kysellä Visit Espoosta.
https://www.visitespoo.fi/fi/saaristoliikenne/

1 kommentti: