sunnuntai 18. kesäkuuta 2017

Kulosaaren kartanon sauna

Kulosaaren kartanon sauna, joka tunnetaan myös Kivinokan saunana, sijaitseen Helsingissä, Kivinokan läheisyydessä, Kulosaaren ja Herttoniemen metroasemien puolessa välissä. Saunaa pitää kesäisin JHL ry. Kulosaaren kartanon sauna toimii yleisenä saunana kesäisin parina päivänä viikossa. Yleiset saunapäivät ovat keskiviikko ja lauantai. Talvisin saunominen Kulosaaren kartanon saunassa voi olla myös mahdollista, koska joskus Kivinokkalaiset vuokraavat saunaa ja pitävät sitä itse auki yleisenä saunana.

Kulosaaren kartanon saunarakennus
Viiden euron suuruinen pääsymaksu maksetaan käteisellä ulko-oven takana sijaitsevalle kassanpitäjälle. Tämän jälkeen pääsee pukuhuoneeseen. Saunassa on omat puolet miehille ja naisille. Miesten puoli oikealla ja naisten vasemmalla. Pukuhuoneessa on vajaat parikymmentä kaappia, penkkejä, pöytä, vaaka sekä takka. Pukuhuoneen perällä on reitti vessaan, suihkutiloihin sekä parvekkeelle.

Kaakelilaatoilla päällystetyssä pesutilassa suihkuja on neljä. Suihkuhuoneen perältä löytyy ovi löylytilaan. Löylyhuone on suurehko ehkä reilut kymmenkunta ahteria vetävä paikka. Huonetta lämmittää hieman uimahallimainen sähkökiuas. Löylyt ovat hyvät sähkökiukaan löylyiksi. Kiukaan päältä löytyy makkaranpaistotaso, sekä tason yllä sijaitsevat paistopiikit. Taso on kerännyt jo vuosia makkaroiden makua, joten tiukanlinjan kasvissyöjät tasoa tuskin haluavat käyttää. Makkaran paisto tällä taktiikalla on hidasta, mutta palkitsevaa.

Kuva pukuhuoneesta

Ulkona vilvoitteluparvekkeella on istuintilaa noin 10-15 ukolle. Lauantaisin partsilla sihahtelee bisset ihan kivaan tahtiin, joten omia juomia on ihan turha kainostella. Olutta ei oikein saa minnekkään kylmenemään, mutta meneehän pussikalja pihallakin lämpöisenä. Lähimpään uimarantaan on muutaman sadan metrin kävely.

Kokonaisuutena Sauna on hyvä paikka viettää esimerkiksi lauantaipäivää tai käydä saunomassa uimisen päälle. Viiden egen hintakaan ei ole edes Itä-meren murtoveden suolainen. Saunomaan mennessä on kuitenkin hyvä muistaa neljä asiaa; pyyhe, bisset, makkara ja käteinen.


Lyhyesti:

Hinta: 5 € käteisellä
Kiuas: sähkö
Kaljaa: Voi ottaa
Ruokailu: Makkarat voi paistaa kiukaan päällä
Avoinna: kts. nettisivut
Nettisivu: https://hyj.jhlyhdistys.fi/kulosaaren-kartano/saunat-kesa-2018/
Muuta: Kivinokan uimarannalle muutama sata metriä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti