keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Reportaasi Finnish Sauna Festival
Noniin. Nyt on koettu Saunafestit. Kesällä 2017 Saunafestarit piti järjestää kolmessa eri kapungissa; Helsingissä, Turussa sekä Jyväskylässä. Turun festarit tosin peruttiin huonon lipunmyynnin takia. Järjestäjien mukaan festareilla piti olla yhteensä yli 40 saunaa, kotimaisia huippuartisteja ja niin edelleen.
Kävimme katsastamassa festarit Helsingissä perjantaina 9.6.2017. Kauan odotettuun tapahtumaan meillä oli vajaat kolmenkympin lipukkeet jo valmiiksi ostettuna. Keli oli aurinkoinen ja kesäinen, joten syystäkin lähdimme liikkeelle kovin odotuksin. Päätimme ensin syödä ja ottaa parit huurteiset ennen festareille menoa, jotta pääsisimme heti festarifiilikseen. Helsingin Finnish Sauna Festival sijaitsi Kisahallin takana olevalla parkkiksella, joka kantoi nimeä Mäntymäen kenttä. Paikoitusaluetta kutsutaan kentäksi? No samapa tuo. Festareille rynnimme autioista porteista sisään ehkä noin kello viisi, jolloin festarit olivat olleet käynnissä jo muutaman tunnin. Tällöin Viskarin Arttu rallatteli mökkitiestään tyhjille katsomoille. Tosiaankin jo kahdelta alkaneelle festarille ei paljon bastupäälliköitä ollut paikalle saapunut.

Sisään päästyämme, kysyimme henkilökunnalta vaatekopperon sijaintia. Yllätävää olikin, että vastausta ei tiedetty. Löysimme kuitenkin paikan helposti itse. Uikkarit päälle, kamat reppuun ja saunomaan.

Saunoja paikalla oli hieman yli kymmenen: muutama telttasauna, vaneriboxi, kontin pääty, iso viinitynnyri, pari iglusaunaa, ns. boatsauna, (joka ei kuitenkaan ollut vene) sekä pappatunturin perään kyhätty sauna. Saattoi olla vielä joku muukin. Puolessatoista tunnissa olimme löylytelleet lähes jokaisessa saunassa. Poislukien suurinta kylmää vanerikasaa, jonka oven avattaessa vittumainen hörhöily pilasi välittömästi halun istuutua lauteille. Tällöin kaikkiin saunoihin pääsi vielä jonottamatta. Seuraavaksi oli vuorossa vilvoittelut ja kaljat.

Koska festareille pääsi rannekkeen avulla sisään ja ulos, päätimme jälleen kerran kiskoa hieman halvempia kaljoja. Suuntasimme siis läheiselle ärrälle ostamaan kolmen euron Keisareita. Säästöä tuli neljä euroa jokaista kaljaa kohden.

Viilennellessä kaljojen kanssa Töölönlahden kupeessa huomasimme lentonäytöksen. Siitä tulikin mieleen, miksi näinkin loistavalla kelillä ei stadilaisia saunat kiinnosta. Samaan aikaan järjestettiin Kaivarissa lentonäytös, Vantaalla soitti Ramstain ja taisi jossainpäin Helsinkiä pauhata punkkitapahtumakin. No ompahan lauteilla tilaa. Muutaman keppanan jälkeen oli aika taas saunoa.

Kello ei ollut ehtinyt ilta kahdeksaankaan, kun olimme ottamassa uutta saunakierrosta. Nyt porukkaa oli hieman enemmän, porukka oli selvästi puheliaampaa ja meininki parempaa. Keikkaansa aloitteli Atomirotta. Mikään yleisöryntäys tapahtuma ei kuitenkaan ollut, mutta suosituimpiin pikkusaunoihin ei välttämättä päässyt suoraan lauteille. Väistämättä tulikin mieleen, että jos tapahtuma olisi ollut edes jokseenkin suosittu, kuinka perseestä saunoihin jonottaminen olisikaan ollut. Vain harva löylyhuone veti viittä ahteria enempää kerralla.

Noin kello kymmenen aikaan päätimme peseytyä ja siirtyä analysoimaan iltaa muualle. Suihkun vesi oli vähintäänki raikasta, mutta onneksi kuuma sauna ja muutamat oluet saivat veden raikkauden tuntumaan ihan kivalta päätä selventävältä vilvoitukselta. Saunafestarit olivat osaltamme ohi. Poistuimme CMX:n soittaessa. Alepa fillarit alle ja suunnaksi Kallio. Päätimme, että Kallio on sopiva paikka festarianalyysille.

Festari oli oikein kiva kesäinen tapahtuma ja saunat mielenkiintoisia. Saunojen pieni lukumäärä ja samankaltaisuus jätti kuitenkin paljon parannettavaa. Autosaunat, lauttasaunat ja kaikki todella erikoiset härvelit puuttuivat kokonaa. Osa saunoista ei myöskään antanut tarpeeksi napakoita löylyjä. Tämä johtui joko kiukaan pienuudesta tai lämmityspuiden puutteesta.

Alla vielä kuvia saunoista

Iso iglusauna


Iso iglusauna sisältä


Matala telttasauna


Boat sauna
Hobittisauna sisältä
"Hobittisauna"
Pikku iglusaunaPappatunturisauna


Suuri TelttasaunaTelttasauna


Telttasauna sisältä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti