maanantai 26. kesäkuuta 2017

Lauttasauna sandösundissa

Juhannusreissu suuntautui tälläkertaa Ahvenanmaalle. Ensimmäisen yön majapaikaksi valikoitui Sandösundin leirintäalue Vårdö:n saarella. Respaan kirjautuessamme tiedustelimme saunomismahdollisuutta. Tämä kuulemma onnistui jommassakummassa lauttasaunassa. Pienempi punainen lauttasauna maksoi 15 €/h ja isompi sininen 20 €/h. Koska meitä oli reissussa vain kaksi, niin valitsimme pienemmän. Heti maksettuamme paikan omistaja ehätti paikalle kertomaan, että ainoastaan isompi on lämmin. Hetken neuvoteltuamme saimme kuitenkin saunavuoron isommasta pienemmän hinnalla. Leirin pystytettyämme olikin saunan aika.

Lauttasauna


Saunalautta on ikäänkuin laiturin jatkeena. Pukuhuoneena toimii saunan etupuolella oleva "huvimaja", josta avautuu komeat maisemat merelle. Riisuuduttuamme suuntasimme itse saunaan. Sauna on melko pieni. Nurkassa on Harvian puukiuas, jonka yhteydessä on vesipata. Täällä siis peseydytään perinteisesti paljuilla ja kauhoilla. Ensituntuma löylyihin oli heti todella loistava! Puukiuas antaa riittoisasti löylyä kovempaankin makuun. Muutamat löylyt otettuamme olikin aika suunnata vilvottelemaan. Uimaan Itämereen pääsee heti saunan oven vierestä, josta laskeutuu portaat suoraan Itämereen. Uinti olikin erittäin virkistävää. Samalla vilvotellessa huomasimme, että saunan nurkalla on vesihana, josta saa laskettua kylmää vettä löylyttelyyn, pataan sekä peseytymiseen. Merivettähän ei luonnollisesti saunassa käytetä. Puita oli myöskin hyvin varattu saunan nurkalle. Täällä pidetään itse huoli, että tulta on saunan pesässä myös seuraaville kylpijöille. Myös pata täytetään itse.

Sauna on leirintäalueen ehdoton kohokohta. Tämän jälkeen kelpasi lämmenneenä ja puhtaana odotella luvassa ollutta hyistä yötä.

Lyhyesti:

Hinta: 15 tai 20 € + leirintäaluemaksu
Kiuas: jatkuvalämmitteinen puukiuas
Kaljaa: Omat eväät
Avoinna: Varmaankin sopimuksen mukaan
Nettisivut:  https://sandosund.com/fi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti