torstai 10. elokuuta 2017

Lonnan Sauna

Helsingissä Suomenlinnan edustalla sijaitsee entinen miinanraivaussaari Lonna. Lonnaan on keväällä 2017 perustettu kertalämmitteisellä puukiukaalla varustettu yleinen sauna. Saarelle pääsee kesäisin omalla veneellä tai JT-linen aluksilla Kauppatorilta. Sauna onkin auki vain JT-linen sesongilla.

Saunaan pääsee yhteysaluksenlaiturilta kuljettaessa viistosti oikealle, vohvelibaarin kautta. Hirsirunkoisen saunan hinta on 16 €. Hintaan sisältyy juomakuppi, persalusta sekä saippuat. Sauna sijaitsee merenrannalla ja sieltä on hyvät näkymät santahaminan suuntaan. Saunalla on miehille ja naisille omat puolensa. Molemmille sukupuolille on tarjolla pukutilat, ulkosuihku pesutilta sekä itse löylyhuone. Terassi ja uimapaikka ovat yhteiskäytössä.


Ulkokäytävä saunan muihin tiloihinPesutilat/ löylyhuoneen alakerta

Löylyhuone on kaksikerroksinen, missä alhaalla on pesutilat, välikerroksessa kiuas ja ylhäällä lauteet. Lauteilta on hyvät näkymät ulos merelle suurehkon ikkunan läpi. Löylyhuonetta lämmittää tarpeeksi suuri kertalämmitteinen puukiuas, josta saa helposti hyvät ja kosteat löylyt. Yhdistetty löyly- ja pesutila on erittäin toimiva ratkaisu. Uimapaikalle pääsee terassilta. Kivikkoisen rannan vesirajaan asti on tehty askelmat betonilaatoista. Veteen joutuu valitettavasti kävelemään melko kivistä pohjaa pitkin. Paikalle antaisi viimeisen silauksen, jos rannassa olisi kätevä laituri uimareille. Veteen joutuu menemään tosi varovasti, jos tossut ovat jääneet kotiin.


Kertalämmitteinen puukiuas

Lauteet

Saunalla on viinanmyyntioikeudet ja sen lisäksi kohtuu kovat hinnat. Halvin puolenlitrankalja on hinnaltaan 7 €. Baarikyypparit kiertelevät terassilla, pesutilassa ja jopa pukutiloissa kaljaa myymässä. Omat juomat ovat tietysti kiellettyjä. Osa porukasta noudattaa kieltoa ja osa ei.

Itse testasimme saunan eräänä myrskyisenä perjantai-iltana heinäkuussa. Ainakin tällöin saunassa oli hyvä meininki ja tilaa riitti. Noin puolet saunan vieraista olivat turisteja. Omien juomien nauttiminenkin näytti onnistuvan kohtuullisesti. Yleisin keino tuntui toimivan seuraavasti.
1. Ota saunan tarjoama kuppi.
2. Jaa kaverin kanssa kaupasta ostettu 0,5 l olut kuppeihin.
3. Mene nauttimaan juoma joko vesirajaan tai lauteille.

Kokonaiuutena sauna on hyvä kokemus. Löylyt ovat hyvät ja pikkuruinen saari on tunnelmallinen. Uimareissua varten kannattaa kuitenkin muistaa ottaa uintijalkineet, koska ranta on kivikkoinen. Saunaan on mahdollista varata oma paikka ennakkoon, jos on pelko, että tila loppuu kesken. Molemmat saunat ovat tarkoitettu noin 20 vieraalle. Hintaahan reissulle tulee reilusti, jos laskee JT-linen lipun, saunamaksun sekä kaikki ostetut bisset yhteen.

Lyhyesti:

Hinta: 16 €
Kiuas: kertalämmitteinen puukiuas
Kaljaa: myynnissä
Ruokailu: Vieressä rafla
Avoinna: kts. nettisivut
Nettisivu: http://www.lonna.fi/saaren-palvelut/sauna/
Muuta: uimamahdollisuus

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti