lauantai 18. marraskuuta 2017

Tallinna Saun

Tallinnassa Torupillin kaupunginosassa linja-autoasemaa vastapäätä osoitteessa Tartu maantee 73 sijaitsee 1800-luvun lopulla rakennettu hieno ja historiallinen Tallinna Saun. Tallinnan Vanhakaupunki sijaitsee saunalta vain muutaman kilometrin päässä. Raitiovaunupysäkki on aivan saunan oven edessä, joten saunomaan pääsee kivasti kiskoja pitkin.

Ulko-oven takaa löytyy pieni luukku, joka toimii respana. Respaan suoritetun maksun jälkeen saa avaimet pukukoppiin. Yleiseen saunaan mennessä hinta on noin kympin luokkaa. Saunalla on ilmeisesti tarjolla myös yksityisiä saunoja.

Kuva hinnastosta

Eteisestä ovi johtaa pukuhuoneeseen. Pukuhuone on arvokkaasti vanhahtava tila, jonka lattia on päällystetty komeilla kuviollisilla marmorilaatoilla. Pukuhuoneen perältä löytyy oleskelutilaa lepotuoleineen sekä pöytineen. Oleskelutilassa on myös  jääkaappi, mihin voi dumpata vodkat, oluet ja muut mehut. Jos oluet tai janojuomat ovat jääneet matkasta, niin eipä hätää. Olutta saa respasta parin euron hintaan. Röökillekkin pääsee rakennuksen sisäpihalle, jos pyytää kauniisti henkilökunnalta.


Kuva kaapeista

Oleskelutilasta seuraavana on pesuhuone. Pesuhuone on tilava ja hyvin varusteltu. Pesutilassa on muutama normaali suihku, narulla kaadettava kylmävesivati sekä paljon pesukulhoja ja istuintilaa. Täältä matka jatkuu edelleen lähemmäs saunan sydäntä. Eli löylyhuonetta.

Löylyhuone ei ole erityisen suuri, mutta sitäkin kuumempi. Lauteiden virkaa toimittaa tukevat kivilaatoilla päällystetyt rappuset. Kiukaan luukku on löylytilan kulmassa ja todella korkealla. Paikallisilla näytti olevan tapana sulkea luukku löylyn lisäämisen jälkeen. Kiuas lämpenee luultavastikkin puulla, kuten näin arvokkaalle paikalle kuuluukin.

Tänne tullessa saunojan on hyvä muistaa ottaa matkaan tossut, paksu laudeliina sekä hattu, koska löylyhuone ja kaikki sen pinnat voivat olla todella kuumia. Pesutilasta saa kyllä pieniä puisia persalustoja, mutta ne eivät ole riittävät lauteiden kuumuudelle. Vierailullamme marraskuussa 2017 huomasimme, että lämpömittari näytti 120 astetta jo ennen löylyn viskaamista. Loppuillasta sihisevät löylyt sai heitettyä jopa viskomalla vettä löylyhuoneen kattoon.
Myös omaa juotavaa on suotavaa ottaa hieman matkaan, koska respan eväät saattavat loppua kesken kaiken.

Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen, todella banjamainen ja todellinen kulttuurikokemus tallinnanmatkaajalle. Löylymestareitakin olisi paikalla kiva jututtaa, mutta usein se vaatii hieman venäjän kielen osaamista.


Lyhyesti:

Hinta: noin 10 €
Kiuas: puu
Kaljaa: omat oluet ja respasta saa lisää
Ruokailu: -
Avoinna: kts. nettisivut
Nettisivu: http://www.tallinnasaun.ee/en/

2 kommenttia:

  1. Kiitos jutusta! Sinne on pitänyt mennä jo aikoinaan, mutta jännittää. Pari kuvaa toi paikan lähemmäs ja vannon, että nyt kesällä tulen piipahtamaan. Jutussa voisi aina olla myös se, että onko seka- vai erisauna, eli naiset ja miehet erillään. Hyviä saunomisia!

    VastaaPoista
  2. Kiitos palautteesta! Täytyy tulevissa jutuissa muistaa selkeämmin mainita asiasta.

    VastaaPoista