torstai 22. maaliskuuta 2018

Anne Saun Tartto, Viro

Kävimme hiihtolomareissulla pienellä roadtripillä Virossa ja Tarttossa piti ehdottomasti käydä testaamassa yleistä saunaa. Vierailevana saunatonttuna sain kunnian kirjoittaa raportin tästä kokemuksesta.

Suomenmaalla olen käynyt jokusen kerran Saunamajurin mukana yleisissä saunoissa ja kesällä 2017 Ahvenanmaalla, jonkin verran siis on yleiset saunat minunkin kankkuani purreet. Kuitenkin enemmän kosketusta olen saanut vain sivusta seuranneena näiden kahden saunagladiaattorin seikkailuista yleisissä saunoissa. Viron reissuilta on palannut hyvin punakkaa ja pönäkkää miestä, joka silmät pyöreinä mykistyneenä tuijottaa vain eteensä, välillä haltioituneena Viron saunoja ylistäen. Jotenka tällä lomareissulla uteliaisuuteni voitti ja lähdin kokeilemaan.

Anne Saun sijaitsee Tarttossa mukavan matkan päässä kaikesta elämästä ja sinne on hyvin helppo löytää. Kävelymatkan mietiskelin, että millaiseen bunkkeriin sitä vielä joutuu. Mutta! Anne Saun näyttikin ihan miellyttävältä paikalta, johon ehkä uskaltaa mennä.

Saunarakennus

Sisään astuessa omat käsitykset Viron puolella olevista saunoista betonibunkkereina karisee nopeasti.  Muutoin olin kuin peura ajovaloissa, että kuinkas täällä nyt toimitaan. Menimme Saunamajurin kanssa luukulle, jossa lunastettiin käteisellä paikkamme saunasta hintaan 3.60e/pää. Not bad!
Hieman päätämne pyöritellen etsimme ovea saunan suuntaan kunnes eräs ystävällinen mieshenkilö elein viittoi siirtymään rakennuksen toiseen kerrokseen. Kiitimme ja itse vilkaisin häntä kahdesti, sillä oli niin erikoinen näky, että joku juo olutta tuollaisessa paikassa, joka ei Suomessa ole sallittua mitenkäänpäin.

Anne Saun sisätilat

Päästyämme kerrosta ylemmäs Saunamajuri jatkoi varmoin askelin miesten puolelle kun minä jatkoin epävarmana naisten puolelle. Pukuhuoneeseen tullessa, on vastassa heti toinen "rahastaja", joka antaa avaimen pukukaappiin alhaalta saatua maksukuittia vastaan. Muista siis säästää kuitti! Tästä saa myös ostaa itselleen vihdan 2e/kpl. Valikoimaa kuulemma oli monenlaista mutta itse ensikertalaisena otin perinteisen kun en edes osannut katsoa tarkemmin tarjontaa. Saunamajuri testasi tammivihdan ja sai vihdottua sillä paskat ulos oikein lempeästi.

Etsin kaappini ja hämmästyin, kuinka paljon porukkaa onkaan paikalla naisten puolella. Olin aivan varma, että saunon yksin! Tässä kohtaa olin jo rentoutuneempi kuin olisi saunomassa missä vain. Otin vihtani, vatini ja muut roippeet ja suunnistin kylpemmään. Samalla haaveilin jo kylmästä saunajuomasta...

No okei! Pesutila olikin erikoinen. Tilana iso ja taas iski olo, että mitenhän junttina paikalliset minua pitää kun hyvin epävarmana katselin ympärilleni. Naiset istuskelivat penkeillä ja pesivät itseään vanhanaikaisella tavalla; vettä vatiin ja nautitaan tehden erilaisia hoitoja ja sheivaamalla paikkaa jos toistakin. Tunnelma oli rempseä ja kiireetön. No eipä tämä ole ongelma, on sitä ennenki peseydytty ilman suihkua.
Saunasta tuli ulos kirkuvan punaisia naisvartaloita ja kauhulla pohdin, mihin hittoon olenkaan lähtenyt.

Suuntasin pikaisen peseytymisen jälkeen löylyihin hieman pelokkaana sillä sen verran palaneen näköistä porukka oli. Note to yourself; rantatossut AINA mukana! Sillä jalkapohjat paloivat ensimmäisenä!
Saunassa oli kaksi isoa helvetinuunia, johon nämä mammat lappasivat helvetillisesti löylyä ja armottomasti vihtoivat itseään. Itse tein aloittelijan virheen ja istuin ylemmälle lauteelle vihtomaan: virhe! Kaikki vesi, mikä roiskui vihdasta kattoon, putosi kuumana päälle. (Btw, onneksi persealustan olin ottanut, niin kankut säästyivät) Hipsin äkkiä ulos kylmään suihkuun ja puhisin. Huhhuh!
Halusin kuitenkin mennä vielä uudestaan mutta tällä kertaa vähän alemmalle lauteelle. Muut kauhistelivat kun kuljin ilman tossuja ja itse kirosin mielessäni niiden puuttumista. Pieksin itseäni oikein urakalla ja taas kylmä suihku, jotka muuten sijaitsivat saunan vieressä. Päätin mennä vielä kolmannenkin kerran - tähänhän jää koukkuun!

Tuon helvetillisen saunan jälkeen vaihdoin fiiliksiä viestein miesten puolelle: ihan mieletön kokemus ja olo mielettömän hyvä! Samaa tuli miestenpuolelta mutta heillä oli siellä kivaa ekstraa vaikka muuten samanlainen tiloiltaan ja se oli kuntosali!
Anne Saunan punttis
Miesväki voi siis laittaa testosteronit virtaamaan saunomisen ohella!

No Mutta, saunan jälkeen jano oli armoton eikä siihen pelkkä vesi riitä. Kyllä hyvän oluen pitää nyt tänä kokemus kruunata. Varovasti kysyin pukuhuoneessa olevalta työntekijältä, onko ok juoda omia oluita ja Kyllä! Mikä pelastus, jano saadaan sammutetuksi. Anne Saunan lähellä on muuten kauppoja, joista saunajuomat saa ostettua. Tupakoitsijoille tiedoksi, että tupakkapaikkaa ei ollut. Jotkut tosin käyttivät käytävän vessaa siihen tarkoitukseen.

Kyllä, voin suositella lämpimästi kokeilemaan Anne Saunaa Tarttossa. Tämä neitsyys menetetty hyvässä paikassa ja tykkäsin!

Hinta: 3.60e ja vihdat 2e.
Kiuas: 2 isoa helvetinkuumaa
Kaljaa: omat lähikaupasta
Ruokailu: eväät
Avoinna: arkisin 14-20.30, la 12-20.30 ja su 12-19.00.
Kotisivut: www.annesaun.ee
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti