perjantai 11. toukokuuta 2018

Forum sauna

Ensimmäinen kesäisempi saunareissu suuntautui Turkuun. Vuonna 2018 Turussa onkin vain yksi yleinen sauna. Sauna on vuonna 1926 perustettu Forum Sauna. Tosin nykyiselle paikalleen Kupittaan perälle Kurjenmäkeen sauna muutti vuonna 1981.

Forum Sauna


Paikan päälle löytää helposti Googlemapsin avulla. Ulko-ovesta sisään astuttua tuntui kuin olisi tullut johonkin terveys ja hyvinvointiliikkeeseen. Eteisaulassa oli myynnissä monenlaista purkkia ja purnukkaa. Terveyshömpästä huolimatta marssimme suoraan tiskille ja tiedustelimme olisiko saunassa tilaa. Rempseän oloinen emäntä toivotti erittäin tervetulleeksi ja laskutti meiltä sisäänpääsymaksun 12 € ja ohjasi meidät pukuhuonetiloihin. Samalla hän pikaisesti esitteli pesutilat. Pukuhuone oli sisustettu perinteisesti ja oli erittäin viihtyisä. Kaappeja taisi olla reilut parikymmentä.

Pukuhuone

Valitsimme mieleiset kaapit ja aloimme orientoitua tunnelmaan. Laitoimme merkille, että paikalla olevien ukkojen keski-ikä oli melko korkea, mutta eipä ihme, koska eihän näillä aukioloajoilla päiväduunari löylyihin ehdikkään. Eläkeläisille saunominen näiden aukioloaikojen puitteissa on hieman helpompaa.

Suuntasimmekin vakain askelin pesutiloihin ja löylyihin. Pesutiloissa oli pari suihkua, sekä makuupaikka. Makuupaikalla kylvettäjä suorittaa erikseen tilattuja lisäpalveluita, kuten pesua tai kuppausta.

Pesutila

Saunatila oli hämärä ja sitä hallitsi massiivinen kiuas. Saunan "lauteet" ja askelmat olivat vaarallisen liukasta kaakelia. Löyly oli erittäin pehmeää ja viipyilevää. Tunnelma oli kuuma kuin TuTon kotimatsi. Kiukaasta irtoaa varmasti riittävän kuumat löylyt, jos vain mättää tarpeeksi vettä kiukaalle. Lauteilla ukot tiesivät kertoa, että kiuas lämpeää öljyllä.

Löylyhuone

Ensimmäisten löylyjen jälkeen olikin aika korkata kaljat Turun kunniaksi. Jo tässä vaiheessa oli selvää, että turkulaiset ovat rentoa ja puheliasta porukkaa. Juttua ja tarinaa oli kaikenaikaa. Saunojat olivat kiinnostuneita myös ulkopaikkakuntalaisista sekä heidä saunatottumuksistaan.

Paikan päällä olleet ukot vaikuttivat olevan kovemman luokan saunaharrastajia. Tarinaa kuultiin mm. Volgan rantojen saunoista sekä Siperian löylykulttuurista. Mehän kuuntelimme huuli pyöreänä.

Forum Sauna oli kaikkiaan mukava kokemus. Saunasta tekisi vielä houkuttelevamman, mikäli yleinen saunavuoro olisi useammin tai edes pari tuntia pidempään. Forum saunasta pystyy kyllä varaamaan privaattivuoron tai saunahoitoja melkein milloin vain, mutta niissä ei tietenkään ole yleisen saunan meininkiä.
Me kylvimme lähes koko kolmetuntisen yleisen saunavuoron.

Lyhyesti

Hinta: 12 € ,kortti käy
Kiuas: Öljylämmitteinen
Kaljaa: Kannattaa varata
Ruokailu: Hese lähellä
Avoinna: Yleinen saunavuoro perjantaisin 15-18 muina aikoina varattavissa erikseen
Kotisivut: http://www.forumsauna.fi/
Muuta: Erilaisia saunahoitoja saatavilla, kts kotisivut

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti