lauantai 2. kesäkuuta 2018

Rajaportin Sauna

Suomen vanhin edelleen käytössä oleva yleinen sauna on vuonna 1906 perustettu Tampereen Pispalassa sijaitseva Rajaportin sauna. Testasimme paikallisen kuuluisuuden keväällä 2018.

Kuva Rajaportin saunakorttelista. Itse saunarakennus vasemmalla

Saunakortteli on tyylikäs, keltainen, iäkäs puurakennus. Saunatilojen lisäksi korttelissa sijaitsee muun muassa kaljabaari, jota emme valitettavasti saunomisen lumoissa edes tajunnut testata. Baarissa kuitenkin ilmeisesti tarjoillaan reilu määrä laatuoluita ja terassitilaa on tarjolla kivasti. Pelkkä pyyhe kelpaa pukukoodin puitteisiin

Saunan rahastusluukku on korttelin välipihalla. Myös virvokkeiden, kuten edullisen ykkösoluen myynti tapahtuu saman luukun kautta. Meidän testireissullamme perjantaina saunan hinta oli kympin ja ykköskaljan puolitoista euroa. Viikolla saunominen on halvempaa. Luukun vieressä oikealla puolella on kulku miesten puolelle ja naiset ilmeisesti kulkee vasemmalta.

Sisälle mentäessä ensimmäisenä vastaan tulee hyvin pelkistetty pukkari. Pukuhuone on tunnelmallinen. Kaappeja ei ole, mutta ryysyt säilötäänkin seinustalla oleviin naulakoihin. Huoneen perällä on hobittiluukku, joka osoittautui löylyhuoneen oveksi.

Kuva pukuhuoneesta 

Löylyhuone on parvityylillä rakennettu siten, että alakerrassa sijaitsee pelkistetyt pesutilat ja ylhäältä löytyy löylyttelytila. Huomioitavaa on, että löylyhuone on jaettu väliseinällä ukoille ja akoille.

Yläkerrassa sijaitsee löylyttelypenkit. Totuttuja lauteita ei ole. Kolmen kuution kertalämmitteinen puukiuas takaa hyvät ja pehmeät löylyt puupenkeillä istujille. Veden lotrauksen lisäksi löylyjä voi säädellä kiukaan luukuilla. Kiuas on yhteinen molemmille puolille, kuten on myös alakerran pesuvesiallas. Löylytila vetää helposti kymmenkunta ahteria kerrallaan.

Alakerran pesutiloissa ei ole suihkuja, vaan pesuhommat hoidetaan totutusti ämpäritaktiikalla. Pesun jälkeen siirrytään pukkarin kautta pihamaan penkeille jutustelemaan ja vetämään kaljaa. Omat oluet ovat sallittuja, kuten näin hienossa paikassa kuuluu ollakkin.

Paikka on ehdottomasti käymisen arvoinen, vaikka tulisi vähän kauempaakin. Rajaportin sauna sopii mainiosti myös turisteille ja kokenemattomammillekin saunojille. Ehdoton helmi suomen saunaskenessä.

Lyhyesti

Hinta: 6-10 € ,kortti käy
Kiuas: Kertalämmitteinen puukiuas
Kaljaa: myydään, mutta omatki käy
Ruokailu: kahvilasta saa jotain
Avoinna: hyvin. Kts nettisivut
Kotisivut: http://www.rajaportinsauna.fi
Muuta: Suomen vanhin yleinen sauna


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti