lauantai 28. heinäkuuta 2018

Isosaaren sauna/ Haapalan yleinen saunavuoro


Haapalan saunan ulko-ovi

Kesällä 2018 testasimme Helsingin ulkosaaristossa sijaitsevan Isosaaren saunan yleisen saunavuoron. Saunavuorot ovat tarjolla vain kesäisin kolmesti viikossa (ti,to,la 12-18). Isosaaressa on kolme saunaa, mutta yleisiä vuoroja järjestetään vain Haapala nimeä kantavassa rakennuksessa.

Laivaliikenteen aikataulut saarelle sekä muun infon saaresta kannattaa tarkistaa visit Isosaaren nettisivuilta. Saaren sauna sijaitsee muutaman sadan metrin päässä lauttasatamasta saaren pohjoisrannalla aivan hiekkarantojen välissä.

Huomioitavaa on, että saunamaksu on maksettava jo etukäteen laivalla lipuntarkastuksen yhteydessä. Lippujatarkastava kansimies antaa rahaa vastaan rannekkeen, joka oikeuttaa saunomisen. Toinen huomiotavan arvoinen asia on, että sauna on sekasauna, jossa on uima-asupakko, joten kiltisti munat piiloon vaikka se ei saunakulttuuriisi kuuluisikaan.

Saunaan sisään mentäessä ei siis ole mitään vastaanottokomiteaa tai vastaavaa, koska rahastus tapahtui jo laivalla. Ulko-oven jälkeen ensimmäisenä suoraan edessä on kusiputka, oikealla ukkojen pukuhuone ja vasemmalla akkojen pukeutumistilat.

Pukkareissa ei ole kaappeja tai muita lukollisia nykyajan hömpötyksiä, vaan koukut seinällä ja penkki niiden alla. Huone on tilava, joten ryysyjenvaihto onnistuu helposti. Tässä vaiheessa kuuluisikin, jo vetää uimakamat ylle, koska suihkuttelutilat ovat yhteiskäytössä.

Haapalan pukuhuone 

Pesutilat ovat samaa perusvarmaa tyyliä kuin pukkarikin. Eli ei hienouksia, mutta hyvät ja toimivat tilat. Käytössä puolentusinaa suihkua sekä jokunen ekstra hana sekä löylyttelykippoja.

Suhkuhuoneesta pääsee käytävälle, jonka varrella on löylyhuone. Löylyhuone on hyvin tilava ja varustettu kahdella suurehkolla Harvian sähkökiukaalla. Lauteet kiertävät koko löylyhuoneen. Löylyt ovat todella hyvät sähkökiukaan löylyiksi. Ei yhtään grillifiilistä. Meidän testireissullamme saunan lämpömittari huiteli noin 90 paikkeilla.

Haapalan sähkökiukaat

Löylyhuoneesta pääsee helposti parilla ovenavauksella terassille, josta matkaa voi jatkaa joko laiturin tai hiekkarannan kautta Itä-mereen. Ulkosaariston tuulisuus ja laineet vilvoittavat kivasti. Ulkona on myös pöytä ja tuolit. Löytyipä rakennuksen vierestä myös tikkataulukin.

Terassi

Saunan läheinen laituri

Isosaari sekä sen sauna ovatkin todella kiva kokemus kesäiselle saunojalle. Kun saaren kaikki nähtävyydet on kierretty, onkin erittäin mukava ottaa kunnon löylyt, pulahtaa itämereen ja korkata bisse. Bisse voi olla oma tai kaverin, mutta myynnissä ei ole mitään ja saarella ei ole kaljakauppaa.

Hyvää saaristosaunaa.

Lyhyesti

Hinta: 10 € ,kortti käy, muuta maksettava laivalla
Kiuas: sähkökiuas tuplana
Kaljaa: Kannattaa roudata mantereelta asti
Ruokailu: omat mätöt, mutta pari raflaakin lähellä
Avoinna: kesäisin kts. nettisivut
Kotisivut: https://visitisosaari.fi/saunat/
Muuta: sekasauna uima-asupakolla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti