maanantai 29. lokakuuta 2018

Balta pirts

Reipashenkinen Latvian saunamatka jatkui keskustan tuntumassa olevaan Baltapirtsiin. Ulkoapäin jyhkeä sauna teki vaikutuksen jo olemuksellaan. Vaikutusta tehosti laatta, josta ilmeni saunan olevan vuodelta 1908!


Balta pirts


Turhia viivyttelemättä astelimme sisään, jossa suoritimme maksun, joka tässä saunassa oli 15 eur per henkilö. Samalla silmäilimme tiskin takana olevaa saunatarvikehyllyä. Siitä tarttuikin mukaan melko edullisesti saunahatut, släbärit ja vihdat.

Kuva aulan kaapista

 Ostosten jälkeen lähdimme pukuhuoneeseen. Siellä mieleen tuli, "ainiin saunajuomat". Pukuhuoneessa ei ainakaan ollut baaria, niin suuntasimme takaisin respaan. Respassa ei ollut juomia myynnissä, mutta asiakaspalvelija ystävällisesti neuvoi meidät lähikauppaan. Sieltä kävimme muutaman tölkin kaljaa ostamassa.

Ostosreissun jälkeen pääsikin tutustumaan vähän paremmin saunan tunnelmaan. Pukuhuone oli täälläkin tilava. Huone oli myös tosi siisti ja rempatun oloinen. Pukuhuoneesta oli käynti pienempään olohuoneeseen, jossa oli sohvat ja telkkari. Täällä varmasti peli-iltana voi vahdata Riikan Dynamon matsia. Pukuhuoneesta pääsi myös hierontahuoneeseen, mutta sen palveluihin emme tarkemmin tutustuneet.

Kuva pukuhuoneen kaapeista

Kuva "olohuoneesta"

Pesutilat olivat baltialaistyyliin tilavat. Varustukseen kuului myös yllättävän iso uima-allas.


Kuva pesutiloista


Nopean suihkun jälkeen suuntasimme löylyihin. Pieneksi yllätykseksi oven takana ukko kielsi tulemasta saunaan. Siellä oli pikasiivous kesken. Vähän touhua ihmetellessä pesuhuoneesta löytyi vielä yksi ovi. Sen takaa löytyi höyrysauna. Päätimme mennä ottamaan alkulämmöt sinne. Höyrysauna oli kuin mikä tahansa höyrysauna. Sellainen haaleanlämmin kostea koppi.

Lopulta pääsimme tutustumaan varsinaisiin löylyihin. Ekat löylyt piti tietysti ottaa ylimmällä lauteella. Täälläkin oli ankara kuumuus balttityyliin ja hattua sai vetää syvemmälle päähän, ettei korvat pala. Latvialaisilla tuntuu olevan tyylinä pirskottaa vettä kiville hyvin pienillä annoksina ja saattaapa löylyveden seassa välillä olla myös jotain yrttiä/tuoksua.

Kun aikansa oli niskaa käristänyt löylyissä, niin tuli kiire testata uima-allas. Altaassa vesi oli miellyttävän viileää, eikä liian jäistä. Kärsi jopa vähän uimisen tapaista oikeastikin yrittää.

Muut löylyt tuli otettua pykälää alemmalta lauteelta, niin voimia riitti myös vihtomiseenkin.

Mielestäni tämän reissun saunoista tässä oli miellyttävämmät löylyt. Happi riitti ehkä pikkasen paremmin kuin aiemmin testatussa Jauna pirtsissä.

Sauna oli kiistatta 15 euron hintaiseksi aika kallis, kun siihen rahaan Suomessakin pääsee lähes kaikkiin suosimiimme yleisiin saunoihin. Muut saunatuotteet olivat vastaavasti hyvin edullisia. Silti siihen rahaan olisi odottanut jotain hiukan enemmän. Sauna myös sulkeutuu jo kello 20, mikä saattaa suomalaiseen makuun olla hiukan liian aikaisin. Lisäksi ulkona vilvottelumahdollisuutta ei täällä ollut. Näistä pienistä miinuksista huolimatta täytyy muistaa, että saunatilat olivat kauttaaltaan hyvin siistit ja kaikki puitteet toimivia. Perjantai-illaksi täällä oli yllättävän seesteinen tunnelma. Etäisyys keskustasta on myös turistille vielä aika sopiva ja respassa puhuttiin myös englantia

Lyhyesti:

Hinta: 15 e
Kiuas: kertalämmitteinen puukiuas
Kaljaa: vastapäisestä kaupasta reppuun
Ruokaa: eväillä mennään
Avoinna:08:00-20:00
Kotisivut: http://www.baltapirts.lv
Muuta: varusteita hyvä valikoima myynnissä






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti