lauantai 20. lokakuuta 2018

Jauna Pardaugavas pirts


Lokakuussa 2018 vierailimme Jauna Pardaugavas pirts nimisessä yleisessä saunassa, mikä sijaitsee noin viitisen kilometrin päässä Riikan vanhastakaupungista Vecrigasta.

Alun perin olimme matkalla hieman lähempänä keskustaa sijaitsevaan Kvant, Sabiedriska pirts-sauna nimiseen löylyttelypyhättöön, mutta sauna olikin torstai-iltaisin suljettu. Onneksi pari latvian venäläistä autonrassaajaa osasi neuvoa, että muutaman kilsan päässä olisi toinenkin sauna. Maps löysi kysesen saunan hyvin pirts hakusanalla, joten suunta sinne.

Kuva Jauna Pardaugavas pirts rakennuksesta

Sisällä saunassa ulko-oven takana vastaan tulee ensimmäisenä pikkuruinen baari. Baaritiskille maksetaan kymmenen euron saunamaksu. Tämän jälkeen napataan seinällä roikkuva kaapinavain ja kömmitään tiskin takana sijaitsevaan pukuhuoneeseen. Baaritiskillä on myynnissä myös saunajuomia jokaisen makuun.

Kuva saunan pukuhuoneesta

Pukuhuoneessa on reilut 40 kaappia, sekä pari pöytäsettiä seurusteluun ja juomien nauttimiseen. Pukuhuoneesta on reitti ulos vilvoittelutilaan, missä nikotinistit voivat hyvin poltella kessunsa. Ulkona terassilla on myös hyvät olosuhteet pikku naukuille ja seurustelulle. Pukuhuoneesta pääsee tietenkin myös pesu- ja saunatilaan.

Kuva saunan altaasta

Pesutila on pitkulainen normaali kaakelein varustettu lotraustila, mistä suihkujen lisäksi löytyy yllättävänkin syvä vilvoitteluallas. Sielä täälä lojuu puisia persalustoja valmiina löylyhuonetta varten.

Puulla koristeellisesti paneloitu löylyhuone on slaavilaiseen tyyliin pienehkö ja yksinkertainen, mutta helvetin kuuma. Slaavilaista tyyliä varmaan sekin, että puukiukaan löylynheittoluukku on korkealla.

Paikallisilla löylymiehillä oli tapana lisätä lölyä pitkään, mutta vain noin puolidesiä per heitto. Kunnes onkin aika riutua kuumuudessa ja aloittaa saatananmoinen vihtominen. Vihtomisen jälkeen nopea pulahdus altaassa ja heti takaisin löylyyn.


Kuva saunan baaritilan seinästä

Saunassa hääri myös perusvenäläinen saunamajuri tai saunahääräri joka siivoilee yms. Tai ainakin yrittää näyttää tomeralta. Meidän vierailulla kysenen häärääjä sai jopa hieman koomisia piirteitä kieltämällä asioita vankalla kädet-rinnan-edessä-ristiasennolla sekä vahvasti sanomalla njet.
Ensin kiellettiin kuvaaminen ja sitten omat kaljat. Kaljaa sai baarinpuoleltakin alle kahden euron, joten ei se menoa haitannut.

Kaiken kaikkiaan sauna oli hyvä kokonaisuus. Löylyt olivat kuumat, kuten odotimmekin. Saunojat olivat ystävällisiä ja kaikilla oli hatut, hanskat ja muut ammattimaiset löylyvälineet mukana. Saunajuomat ovat edullisia ja vaihtoehtojakin on kivasti. Sauna sijaitsee aivan ratikkapysäkin edessä, mistä kulkee ainakin ratikka numero 10. Suosittelemme lämpimästi tätä hieman post-soviethenkistä löylytunnelmaa kaikille Riikan matkaajille.

Kuva aukioloajoista

Lyhyesti

Hinta: 10€
Kiuas: Kertalämmitteinen puukiuas
Kaljaa: Baaritiskin takaa löytyy juomat.
Ruokailu: kai sieltä, jotain pikkusuolaista saa. ehkä.
Avoinna: Avoinna 10-22. Ti suljettu. Ke naiset ja muuten miehet.
Kotisivut: ?
Muuta:  Ratikalla pääsee helposti keskustasta. Totelkaa Saunamajuria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti