lauantai 23. maaliskuuta 2019

Sauna Prague

Päädyimme tyttöystävän kanssa lähtemään talvilomareissulle Prahaan. Tällä reissulla itselläni oli vakaa tarkoitus käydä tutustumassa Keski-Eurooppalaiseen saunameininkiin. Päädyin hotel Olasankan yläkerrassa sijaitsevaan Sauna Pragueen, koska se oli lähellä omaa majapaikkaamme.
Hotel olsanka
 Paikka vaikutti ulkoapäin varsin pramealta, mutta suuntasin kuitenkin hotellin respaan, josta saunaa tiedustellassani sain avainkortin hissiin kc:n panttia vastaan ja ohjeet mennä 10 kerrokseen.

Ohjeiden perusteella löysin tieni varsin kansanomaiseen saunan eteisbaariin/respaan.


Eteisbaari
Respassa ystävällinen rouva tiedusteli, onko minulla mukana omaa pyyhettä, sekä sheettiä, eli eräänlaista saunalakanaa. Kerroin, että lakanaa ei ole, mutta pyyhe on. Sain lakanan pukuhuoneen avaimen kera. Samalla rouva opasti, että maksu suoritetaan jälkeenpäin ja baarista voi nauttia virvokkeita laskuun. Samalla rouva opasti saunan olevan sekasauna aina.

Pukuhuone

Myös pukuhuone oli yhteinen molemmille sukupuolille, mutta naisten kaapit olivat verholla rajattu hiukan omalle puolelle.

Kamat riisuttuani ja lakanan ympärille kietaistuani suuntasin tutustumaan saunaan. Saunan pitäjärouva kiirehti mukaani esittelemään paikkaa. Rouva kertoi, että tiloihin kuuluu kaksi rentoutushuonetta, joissa oli puisia lepotuoleja ja jossa voi vaikka ottaa pienet torkut. Tämän lisäksi paikassa oli viihtyisä kattoterassi, jossa oli hyvänkokoinen kylmävesiallas. Saunomisesta hän opasti, että ennen saunaa on aina käytävä suihkussa ja kuivattava pyyhkeellä, saunaan pitää mennä ilman sandaaleita ja lakana on levitettävä lauteille jalkojen ja takapuolen alle.

Näiden ohjeiden mukaan suuntasin löylyihin. Saunassa lauteet olivat seinustalla L-muodossa ja vastakkaisella seinällä oli kaksi pienehköä kiuasta. Saunassa äijiä istui kaikilla laudekorkeuksilla, mutta itse suuntasin tietenkin ylös ja nautiskelin saunan lämmöstä. Löylyä täällä ei heitetty. Sauna oli kuitenkin muuten riittävän kuumaksi lämmitetty, joten tovin istuttua varmasti kroppa lämpesi.

Olen lukenut keski-euroopan saunoista, että niissä kuuluisi tapoihin istua hipi hiljaa, mutta ainakin tässä saunassa vallitsi rempseä Tsekin kielinen höpinä kaiken aikaa. Sanaakaan en ymmärtänyt, mutta arvelisin aiheiden sivunneen extraligan playoffs -pelejä, jotka pyörivät lähes joka baarin telkkareissa.

Löylyt otettuani kävin ihailemassa kattoterassilta maisemia ja testaamassa kylmäaltaan, sitten suuntasin kaljalle eteisbaariin. Baarissa oli joka ukolla tuoppi kourassa, joten saunakalja lienee melkein pakollinen juttu.

Saunomiselle tuli hintaa kahden oluttuopin kera n.14 €, joten hintaa voi pitää hyvin kohtuullisena. Tunnelma saunassa oli tosi mukava ja maanläheinen. Löylyttömyyteen tottui yllättävän nopeasti ja saunan hyvä lämpö yllätti positiivisesti. Kokemus oli ehdottomasti Prahan reissun kohokohtia ja paikkaa voi suositella suomalaisille saunan ja kaljan ystäville.

Lyhyesti:


Hinta: 90 min 240 kc, 120 min 280 kc, eli noin 10-11 €
Kiuas: pienet sähkökiukaat
Kaljaa: baarista edullisesti
Ruokaa: pientä snackia baarista
Avoinna: ma-la 13-22, su 16-22
Nettisivut: saunapraha.cz
Muuta: sekasauna aina



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti