keskiviikko 24. huhtikuuta 2019

Narva-Jõesuu Saun

Pääsisäisaamu Narvassa valkeni kevyen kohmelon saattelemana. Se ei kuitenkaan haitannut, kun aloimme miettiä seuraavia löylyjä. Mapsin perusteella Narva-Joensuusta löytyi seuraava kohde, helposti Saun nimisen pysäkin vierestä.  Matka pysäkille taittui täpötäydessä, mutta ilmaisessa eläkeläiskuormassa rattoisasti perille saakka. Perillä odotti varsin alkuperäisasussa oleva rakennus joenrannassa, jota lähdettiin tutkimaan. Rakennuksen toiselta puolelta löytyi ovi, jossa luki "saun" aukioloaikojen kera ja sauna oli vieläpä auki. Kävipä kerrankin tuuri.


Kuva: Narva-Jõesuu saunan saunarakennus


Kuva: Narva-Jõesuu saunan ovi
Ovesta ensimmäisenä vastassa oli rahastustiski. Ystävällisen venäjänkielisen myyjän kanssa saatiin hoidettua sisäänpääsymaksu ja vihtojen osto. Vihdat olivat hieman kulahtaneita, mutta kun puolellatoista eurolla saa kaksi vihtaa, niin ei parasta A-luokkaa voi olettaakkaan. Seuraavaksi rahastajatäti osoitti meille pukuhuoneen sijainnin.

Pukuhuoneessa olikin jo aika täyttä vaikka kello oli vasta ehkä ykstoista päivällä. Löysimme kuitenkin vapaat pukukaapit. Kaapeissa ei ollut minkäänlaisia lukkoja, mutta onneksi kylpemässä oli melko rehellisen näköistä porukkaa. Eikä meillä hirveästi varastettavaa olisi ollutkaan. Kulmasta ohjautui pikkuruinen käytävä kohti pesuhuonetta, mikä oli myöskin varsin neuvostoaikaisessa kunnossa. Pesuhuoneessa oli kaksi suihkua ja tämän lisäksi reilu määrä vateja sekä "pesupenkkejä". Silmiinpistävää suihkussa oli niiden moderni ulkoasu ja liiketunnistimella varustettu automatiikka. Eli kyllä saunaan, jotain on uusittu neuvostoaikojen jälkeen.

Löylyhuoneessa oli suurehko puukiuas. Kokoluokka kiukaalla oli suunnilleen savusaunakiukaan tasoa, eli varsin riittävä. Lauteita löylyttelytilassa oli kahdet vastakkain. Näistä toinen puoli oli askeleen ylempänä. Lämpöä oli mittarissa lepposat satakunta astetta. Saunojista suurin osa oli vähän vanhempia venäjää puhuvia ukkoja. Samat herrat rupattelivat meillekin kokoajan, eikä tuntunut häiritsevän, vaikkemme mitään ymmärrettykään.

Pienestä kohmelosta huolimatta jaksoimme löylytellä useampaankin otteeseen välillä rannassa vilvoitellen. Harmillisesti sisätiloista emme saaneet yhtään kuvaa. Sauna toi hieman mieleen neuvostomaisen siirtolapuutarhasaunan. Luultavasti sauna oli ainakin eksoottisin, missä olemme Eestinmaalla vierailleet. Täällä mentiin ajassa useampi vuosikymmen taaksepäin ja ehkä piiru itään.
Saunassa tuskin ainakaan pahimpia lomasesonkeja lukuunottamatta muita vodkaporoja tapaa. Tämä sinällään on harmillista, koska Viron turistille kokemus on ehkä yksi parhaista, mitä Viro voi turistille tarjota

Lyhyesti

Hinta: 7 €
Kiuas: Puukiuas
Kaljaa: kannattaa olla mukana
Ruokailu:
Avoinna: Naiset Pe 15 - 21, Miehet La 10 - 22
Kotisivut: -
Muuta: -

6 kommenttia:

  1. Eikös se ole jatkuvalämmitteinen eikä kertalämmitteinen?

    VastaaPoista
  2. Hei,
    Tämä blogi on aivan ihana. Ja on mukava tarkistaa ennen uuteen saunaan menoa kokemuksia. Mietin että onko teillä tarvetta reportaasintekijöille jotka liikkuu Hki-Tre-Oulu-Seinäjoki- akselilla?
    Toki osaan vaan arvioida saunojen naisten puolet.
    /Maria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka! Kiva kuulla, että olet tykännyt blokistamme. Olisi meidänkin kannalta hienoa, että kirjottajia olisi useampia, mielellään vähä eripuolilta Suomea. Samalla blokikin päivittyisi vähän useammin. Voimme tottakai antaa sinulle kirjoituaoikeudet.

      Poista
    2. Mikähän on saunamarian sähköpostiosoite, niin voisi lisätä blogiin kirjottajaksi?

      Poista
  3. Hyvä blogi ja aihe! Idea: Haastattelisit muutamilla kysymyksillä, kännykän nauhurilla, tai pieni videoklippi saunan pitäjiä/henkilökuntaa, ja jokin vakio kysymyssarja ja erikoisimmat mieleen jääneet tapahtumat saunan historiassa, tms.., niin suosio on taattu.

    VastaaPoista