perjantai 13. joulukuuta 2019

Jäämeren Sauna (Pykeija Norja)

Talven tullen on mukava muistella mennyttä kesää. Loppukesästä innostuimme lähtemään seikkailemaan Ylä-Lappiin ja Pohjois-Norjaan jäämeren rannoille. Matkalle osui Pykeija -niminen kylä, joka on aikanaan 1800 -luvulla suomalaissiirtolaisten perustama. Pienen kylän läpi ajaessa silmään osui suomen kielellä kyltti, jossa luki:Sauna ja kylä oli vieläpä todella hienon hiekkarannan rannalla. Päätimme tietenkin siltä istumalta selvittää, mikä juttu tämä on.


Kuva: Jäämeren Sauna


Löysimme jonkunlaiset firman nettisivut, josta selvisi, että sauna varattavissa sopimuksen mukaan. Menimme rimputtamaan ovikelloa, jonka toisella yrittämällä tuli avaamaan hieman iäkkäämpi rouva. Rouva jutteli sujuvaa suomen kieltä. Saunamaksu olisi 250 nok/henkilö/1,5h, eli noin 25 e ja sauna olisi lämmitettävä itse. Puut ynnä muut tykötarpeet kuuluisivat hintaan. Maksun sai suorittaa joko euroilla tai kruunuilla, mutta mieluiten käteisellä.


Kuva: Näkymät saunan terassilta

Lämmitystä odotteli varsin perinteinen rantasauna. Saunan toisessa päädyssä oli suihkut ja vessa ja toisessa päädyssä sauna terasseineen ja pukuhuoneineen. Puita ja sytykkeitä löytyi liiteristä.Miljöö oli kodikas ja saunaa lämmitellessä oli mukava rentoutua terassilla kaljaa siemaillen ja maisemia ihaillen.


Kuva: Löylyhuone

Saunan lämmettyä päästiin löylyn ottoon. Muistin mukaan löylyt olivat pitkän reissun päälle mukavat. Varsinainen kohokohta oli jäämeren aaltoihin juokseminen. Vesi oli kristallinkirkasta kuin välimerellä ja hiekka pehmeää, mutta veden lämpötila oli syyskuun alussa kuin avannossa.

Norjalaisesta hintatasosta huolimatta tämä oli ehdottomasti hieno kokemus. Tämä oli juuri niitä matkailun parhaita puolia. Emme olleet milläänlailla edes asennoituneet, että saattaisimme saunoa Norjassa. Tämä vain osui kohdalle. 

Lyhyesti:

Hinta: 25 e/henkilö/1,5h
kiuas: puuharvia
Kaljaa: Kannattaa ostaa Suomen puolelta
Ruokaa: Trangia tulille
Avoinna: Sopimuksen mukaan
Nettisivut:https://bugoynesfi.weebly.com/hinnasto--varauskalenteri.html
Muuta: Yrityksellä oli tarjolla majoitusta ym aktiviteettia turisteille1 kommentti: