sunnuntai 15. marraskuuta 2020

Hannukurun Sauna (Hetta-pallas reitti)Syyskuussa 2020 pääsimme testaamaan tämänkin Länsi-Lapin löylymestan. Hannukurun sauna sijaitsee kätevästi Hetta-Pallas vaellusreitin puolessa välissä Hetasta 28 Km ja Pallakselta 27 Km. Lyhyin patikkareitti saunalle taitaa kuitenkin olla Ounasjoen viereiseltä tieltä lähtevää reittiä pitkin Hietajärven ohi Pahakurulle, mistä talsii enää vajaa pari kilsaa Hannukurulle. Jokatapauksessa kyseessä ei ole nopea saunapiipahdus, vaan suunnitelmallisuutta vaaditaan, jos näihin löylyihin halajaa. 

Huhujen mukaan sauna on rakennettu vuonna 2007 ja sitä huolletaan metsähallituksen voimin. (Korjatkaa, jos olen väärässä). Homma toimii siis siten, että saunamaksu 7 € suoritetaan Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksiin tai hoidetaan maksu netistä eräluvat verkkokaupassa. Kun maksuasiat on kunnossa, niin löylyttelemään voi mennä kunhan tilaa on. Usein parillisilla tunneilla löylyttelevät akat ja parittomat tunnit on varattu ukoille.

Kuva Hannukurun saunasta

Saunaan mentäessä ulkovaatteet voi jättää ulos patiolle tai pieneen kaminalla varustettuun pukutilaan. Pukutilassa ei ole mitään hienouksia, eikä tietenkään tarvitsekkaan olla, joten se siitä.

Kuva pukuhuoneesta

Ryysyjen vaihdon jälkeen on vuorossa siirtyminen löylyhuoneeseen. Löylyttelytila on hyvinkin avara ja lauteet ovat isot. Kerralla lauteille menee ehkä vajaat kymmenkunta ukkoa tai akkaa. Jos homma tuntuu ahtaalta, niin kiukaan edessäkin alhaalla mahtuu hyvin löylyttelemään seisaalta ja peseytymään samanaikaisesti.

Kuva löylyhuoneesta

Saunan puukiukaan vieressä on vedenlämmityspata, johon veden saa kätevästi läheisestä pikkujärvestä. Löylyhuone toimii siis samalla pesutilana ja tottakai peseytyminen hoidetaan perinteisellä saavitaktiikalla.

Kun lämpöä on tarpeeksi ja tulee tarve viilentyä, niin läheiselle laiturille pääsee kiviaskelmia pitkin ja siitä onkin sitten helppo pulahtaa jäähdyttelemään. Kun löylyttely saadaan päätökseen, niin on kohteliasta kuskata läheisestä jorpakosta pesuvedet seuraaville ja laittaa pari pökköä pesään.

Sauna on todella yleellinen kokemus keskellä yhtä suomen suosituinta vaellureittiä. Yllättävästi syyskuun kovimman ruskasesongin aikana saimme saunoa ilman isompaa ryysistä. Vinkkinä kaikille kaljasiepoille ja viinamäenmiehille, että Hetasta tai Pallakselta tuotu olut nousee kovaan arvoon täällä puolivälikrouvilla kovien löylyjen jälkeen. Ehkä paketin makkaraakin voi tänne asti kuskata.

Meidän saunareissulla samaan aikaan löylyttelemässä oli vaeltaja, jonka repussa oli saunalle asti päätynyt pari bisseä, 6-packin lonkkua sekä astetta hienompi viskileka. Kaikki kannettu Hetasta asti. Kukin saunoo ja vaeltaa tyylillään.

Lyhyesti:

Hinta: 7€, voi maksaa täällä tai Pallas-Yllästunturin kansallispuiston luontokeskuksissa.
kiuas: puu
Kaljaa: Sen verran, kuinka paljon jaksaa kantaa
Ruokaa: Trangia ja notskipaikka
Avoinna: Aina.
Nettisivut: https://www.luontoon.fi/hannukuruvaraustupa
Muuta: 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti