maanantai 4. huhtikuuta 2022

Vileika pirtis

 Pitkästäaikaa pääsi talvilomalle ulkomaille ja sehän piti suunnata sellaiseen maahan, missä olisi mahdollisuus löytää mielenkiitoisia saunoja. Tällä kertaa valinta osui Liettuan Vilnaan. Paikan googlettelusta oli takaraivoon jäänyt kummittelemaan sauna, mikä nettisivuillaan mainosti selvällä liettuan kielellä olevansa Rusiska Pirtis. Saunakamoja hotellilla pikku kohmelossa pakkaillessani huomasin mapsista, ettei paikka ole ihan keskustassa. Sinne on noin 10 km matkaa, joten tilasin edullisen bolt taksin. Taksimatkan päässä odotti lupaava mainoskyltti.


Sisäänkäynnille oli kierrettävä rakennuksen taakse. 


Astuin rohkeasti sisään ja tiskin takana istui iäkkäämpi rouva, jolle kerroin englanniksi haluavani saunaan. Emäntä näpytteli kassaan hinnaksi 10e ja ojensin rahan hänelle ja rouva viittoili oikealle ovelle. Pukuhuoneeseen astuessani huomasin tunnelman olevan kotoisan rempseä. Osaa porukasta pirttipöytien äärellä laulatti, vaikka sunnuntai-iltapäivä oli jo pitkällä. Paikka vaikutti myös suositulta, koska en meinannut löytää vapaata pukukaappia, vaikka niitä oli ihan reilusti ja pukuhuone oli tilava. 

Pesuhuone oli myös baltialaistyyliin  tilava. Pesuvateja oli vihtojen uittamiseen ja peseytymiseen runsaasti ja seunustalla oli kolme suihkua ja kylmävesiämpäri "suihku", jonka voi vetäistä päälleen löylyn jälkeen. Suihkun jälkeen astelin päättäväisesti saunahuoneeseen. Saunassa oli mukavan hämärä valaistus ja tilaa hallitsi todella massiivinen eräänlainen verkkokiuas. Lauteet olivat kiukaasen nähden vastakkaisella seinustalla. Saunassa oli heti ensi tuntumalta mukava ilmankosteus sopiva kuumuus. Löylyä riitti, koska paikalliset tuntuivat olevan kovia löylynheittäjiä. Saunahattu tuli tälläkin reissulla tarpeeseen. 

Satuin pari kertaa löylyihin, kun porukka järjesti eräänlaisia saunarituaaleja. Lähes kaikki pakkautuivat kerralla saunaan ja joku äijistä heitti yrttivettä kiukaalle ja viuhtoivat pyyhkeellä löylyn kiertämään ympäri saunaa. Nämä olivat aika kuumia löylyjä. Onneksi en eka kerralla mahtunut ylälauteelle. Ilmeisesti vaikutin turistilta, kun saunojat kyselivät: "first time in russian pirtis?". Ukkoja nauratti, kun kerroin olevani Suomesta. 

Vilvoitellessa muistin nähneeni tiskin takana kaljahanat. Sinnehän oli lähdettävä. Hanoja oli kaksi, joista sai valita tummaa tai vaaleaa kaljaa. Hinta oli mielestäni erittäin sopiva 1,5e. Kaljan pääsi halutessaan juomaan ulkoterassille, jos tykkäsi pihalla vilvotella. 


Saunareissu oli Vilnan reissun kohokohtia. Nyt ymmärrän, miksi matkailusivut väittivät liettualaisten olevan saunakansaa. Koska tähän saunaan on keskustasta jonkinverran matkaa, niin kannattaa nettisivuilta aukioloajat tarkastaa ennen lähtöä. Itselläkin sattui pieni tuuri, että olin paikalla oikeaan aikaan. Tällä hetkellä paikka oli auki vain viikonloppuisin: Miehille pe ja su ja naisille la. Nettisivuilla on myös hyvät kuvat paikan sisätiloista ja saapumisohjeet. Lyhyesti:

Hinta: aikuiset 12e, alennusryhmät 10e ja lapset 6e (nettisivujen mukaan)
kiuas: puu
Ruokailu: Ei tainnut olla myynnissä. omat leivät mukaan
Kaljaa: hanasta edullisesti paikan päältä
Avoinna: Miehet pe 10-21 ja su 8-18. Naiset la 9-20

1 kommentti:

  1. Ensimmäisessä kuvassa Pirtis-tekstin takana on ovi toiseen yleiseen saunaan. Tässä samassa talossa on siis kaksi eri saunaa.

    VastaaPoista