keskiviikko 8. maaliskuuta 2023

Krievu /Sabiedriba Pirts (Jelgava)

Syystalvesta 2022 olimme hirvenmetsästysleirillä Lativian Keravaksikin tituuleratussa Zemgalen pääkaupungissa Jelgavassa. Kuten muissakin Latvialaisissa kaupungin kokoisissa paikoissa, niin myös täällä lämpeni päivittäin mahtava Pirts. Jossain tiedoissa luki, että kyseessä on Sabiedriba pirts, mutta ovessa oli Krievu Pirts. No samapa se nimelle. Kyseinen löylyttelypyhättö sijaitsi vain parin kilometrin päässä Jelgavan ydinkeskustasta kätevästi Rimin vieressä.

Ja vielä tiedoksi, että Jelgavaan pääsee Riikasta kätevästi paikallisjunalla noin tuntiin ja ihan pilkkahinnalla.

Kuva saunan etupuolelta

Saunarakennuksen ulkomuoto sekä sijainti Rimin ja huoltoaseman takana eivät välttämättä nappaa sattumanvaraisia ohikäveliöitä löylyttelemään, vaan pitää oikein asioikseen katsoa, että onkohan oikea mesta. 
Jokatapauksessa sisään ulko-ovesta mentäessä ensimmäisenä avautuu ns. tavernamainen ruokasalin puoli, joten safkaa täällä tarjotaan. Valitettavasti tällä reissulla murkinat jäi mutustelematta ja löylyttelyn ohella keskityimme janon sammutukseen. 


Kuva Saunan ruokailutilasta

Saunakyypparin tiskin vieressä oli tarjolla vihtoja ja virvokkeita. Samaan osoitteeseen maksettiin saunamaksu. Palvelu oli kahdella kielellä, mutta näitä kieliä me emme valitettavasti osanneet. Kuitenkin vastaanotto oli sen verran avuliasta, että unohdetut pyyhkeet sai vuokrattua kohtuuhinnalla ja hieman pienet sandaalit sai lainaksi jopa ilmaiseksi. 


Kuva baarikyypparin kylmähyllyltä


Kuva myytävistä vihdoista

Pukutila olikin aika perus. Tällä tarkoitan, että kaappeja oli parisen kymmentä (muistaakseni lukkoja ei kaapeissa ollut tai sitten en osannut käyttää). Oli myös pöytäpenkkiyhdistelmä, jossa sai eväät vetästyä ja bisset huitastua. Ei mitään ihmeellistä, mutta ihan riittävä. Bissethän sai tiskiltä ihan kohtuuhintaan, joten mielestäni Rimin reissua ei tarvinnut ellei viereisestä apteekista seuraavalle päivälle ibuprofeiinia.


Kuva pukuhuoneesta

Rytkyjen vaihdon jälkeen oven takana pääsee ulos kessutteluhommiin tai samasta suunnasta avautuu myös suihkutila. Sama meininki ihan perus. Olisko ollut 2-3 suihkua, mutta nyt plussaa tuo pienehkö vilvoitteluallas. Vesi ei ollut han jäistä, mutta tuskin legioonalaisbakteeria tarvitsee pelätä. Hyvä perusmeininki jatkuu.

Pesutilan takana onkin itse oleellisin, eli löylykoppi. Löylyhuone on pienehkö vain muutaman ukon vetävä tila. No ehkä sinne useampikin menee, mutta kohtuu pieni joka tapauksessa. Tila on punatiilinen, jonka toisessa päässä on suurehko kiuas. Kiuas kyllä näyttää perinteiseltä pienine luukkuineen, mutta emme ole lämmitysmuodosta takuuvarmoja. googlella selvittelemällä huhutaan, että kyseessä olisi kaasulämmitys.

Oli miten vain, niin löylyt ovat tarpeeksi napakat, että kehtaa varmasti ottaa vihtaakin esille ja alkaa paukuttaan.

Kokonaisuudessaa sauna oli mahtava kokemus ja ihan hyvä syy lähteä vaikka päiväreissulle Riikasta Jelgavaan. Vastaanotto oli hyvää, muut saunaukot vieraanvaraisia, bisse oli halpaa, sitä oli riittävästi ja maku maukasta. Ennen kaikkea löylyt oli hyvät ja kokemus hieno.

Samalla reissulla kokeilimme kaupungin toisella puolella olevaa saunaa, mutta ainakaan sillä kerralla ovet eivät auenneet meille ja voivat olla, että eivät aukene jatkossakaan. Se oli näkymä sielä... Valitettavasti, joten Krievu Pirts jäi meidän ainoaksi saunakohteeksi.

Valitettavasti unohtui selvitellä, että onko naisille omaa vuoroa vai miten hameväenhomma toimii.

Lyhyesti

Hinta: Kohtuullinen

Kiuas: epävarma

Kaljaa: Tarjolla tiskiltä

Ruokailu: Safkaa tarjotaan

Kotisivut: Ei taida olla

Muuta: Jos ei sitä naistenvuoron epävarmuutta lasketa, niin kaikkea on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti