lauantai 1. huhtikuuta 2023

UuniSauna (Karkkila)

Tervetuloa Karkkilaan! Uudenmaan balttialaisimman arkkitehtuurin pariin. Täällä ihanassa Karkkilassa paikallista työväkeä saunottaa Uunisauna. Tällä saunalla on niin surkeasti yleisiä vuoroja ja niistäkin varattava paikka erikseen, että emme voineet sijoittaa tätä saunaa yleisten saunojen joukkoon, mutta olihan paikka kuitenkin testattava. 

Kyseinen sauna on rakennettu vanhalle tehdasruukkialueelle ja se on avattu kesällä 2022. Samassa rakennuksessa palvelee jokunen muu myymälä sekä leffateatteri.



Kyseinen sauna tosiaankin on vanhassa tehdasrakennuksessa, joten sisäänkäynti sekä saunan aula ovat komeat ja tilaa riittää. Saunan edustan aulassa on myös baari, joka myy saunavirvokkeita. Ainakin bissee, vichyy ja limuu oli tarjolla. Varmasti paljon muutakin. Sama paikka toimii odotustilana. Saunamaksua ainakaan me ei tähän maksettu, koska rahaliikenne toimi varauksen yhteydessä bittimaaailmassa.


Tästä odotustilasta pääsee siis löylyjä kohti. Meidät päästettiin sisään, kunhan saunapäällikkö oli tarkastanut saunan edellisten porukan jäljiltä. Sisään mentäessä ensimmäisenä tuli vastaan vilvoittelutila, jossa oli ovet ulos sekä syvemmälle löylyjä kohti. Tässä kohtaa valitsimme vielä vaihtoehdon löylyjä kohti.

Löylyjä kohti mentäessä pienehkö pukukoppi löytyy helposti. Tilassa on seinustalla penkki ja naulakot muutamalle henkilölle. Miehille ja naisille siis omat, koska tarjolla on sekasauna. Mikäli sattuu niin, että lähes kaikki saunojat ovat samaa sukupuolta, niin koppi käy kyllä auttamatta ahtaaksi. Huomioitavaa on myös, että pukutila toimii samalla pesuhuoneena ja palleja mahtuu huljuttelemaan vain yksi henkilö kerralla.


Pesuhommien jälkeen käytävän toisella puolella onkin tyylikäs tehdasmaiseksi koristeltu löylyhuone. 
Koristeista huomasi nopeasti, että mittarit tuskin toimivat ja ovat tosiaankin vain koristeita. löylyhuoneen seinustalla aukeaa isohko ikkuna jokimaisemineen sekä itse paikan sielu, eli kiuas. Puukiuas.. Tottakai. 

Löylyhuoneen lauteet olivat jykevvää puuta ja kerralla saunomaan olisi mennyt ainakin 6 isoa ukkoa helposti. Enemmänkin pieniä tai ahtaamalla järjestelyllä.



Meidän vieraillessamme paikalla oli meitä edellinen vuoro ollut jokin joogavuoro, joten saunassa ei ollut kunnon löylyjä. Tila lämpesi todella hitaasti ja jouduimme useamman pesällisen polttamaan puuta ennen kuin saimme kunnon löylyt. Löylyt myö karkasivat turhankin nopeasti

Toki jotkut tykkäävät ruotsalaisemmistakin löylyistä, mutta mitään siihen viittaavaa rekvisiittaa, kuten aftonbladetia ei valitettavasti ollut tarjolla.


Löylyjen jälkeen viilentelylle oli hyvin varattu tilaa saunaosion "eteisestä" jossa oli iso pöytä, lisää tehdasrekvisiittaa sekä uloskäynti joen puolelle. 

1kokonaisuudesaan saunakompleksi on varmasti kiva lisä alueen muihin palveluihin ja miljöö on upea, jotenkin vain pakosta tuntui että ehkä tästä kokonaisuudesta olisi jotenkin voinut saada vielä enemmän irti.

Menkäähän itse testaamaan.
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti